Brnabićeva sa Samantom Pauer: Srbija za unapređenje saradnje sa SAD

Ana Brnabić je istakla da Vlada ceni sve rezultate postignute kroz saradnju sa USAID-om i pozdravila spremnost ove agencije da doprinosi daljoj transformaciji u oblastima informacionih tehnologija i energetske efikasnosti, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka je informisala Samantu Pauer o napretku u podršci tehnološkom preduzetništvu, što vodi Srbiju ka cilju da postane još snažniji centar u oblasti inovacija koji ima potencijal za otvaranje novih radnih mesta za mlade.

Na sastanku se razgovaralo o podršci USAID-a kroz aktivnosti u projektima „Preduzmi ideju” i „Srbija inovira”, a koji se odnose na okupljanje relevantnih strana kako bi se stvorio jak sistem koji podržava inovacije u našoj zemlji.

Takođe, sagovornici su razmotrili mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, poput veštačke inteligencije i razvoja biotehnologije u Srbiji, a posebno je istaknut značaj izgradnje BIO4 kampusa i podrške njegovom razvoju kao centru nove bioekonomije u našoj zemlji.

Premijerka je istakla da je Srbija pokretač povezivanja i razvoja u regionu, kao i da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ odličan primer saradnje koji je uklonio brojne prepreke, čime je omogućen slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, kao i da će mladi iz celog regiona osetiti benefite.

Brnabićeva se nada da će se u inicijativu „Otvoreni Balkan“ uključiti i druge zemlje iz regiona.

Pauer je istakla posvećenost USAID nameri da nastavi sa podrškom naporima Srbije u jačanju demokratskih institucija i podsticanja ekonomskog rasta predvođenog privatnim sektorom i ukazala na spremnost USAID da nastavi sa uspešnom saradnjom koju ostvaruje sa Srbijom.

Administratorka Američke agencije za razvoj pozitivno je ocenila dosadašnje rezultate koji su postignuti angažmanom ove agencije i izrazila nameru USAID-a da i u narednim godinama radi na projektima kojima će biti obezbeđena podrška reformama.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

(RTS)


Ostavite komentar