Brnabićeva odgovorila Kurtiju: Srbija i KiM su jedna država

Predsednica Vlade Ana Brnabić je, tokom panela o Zapadnom Balkanu, odgovorila Aljbinu Kurtiju, nakon što je on rekao da je „Kosovo najuspešnija priča Zapadnog Balkana, i centar razvoja demokratije i vladavine prava“ i nakon što je pričao o evropskim integracijama tzv. Kosova, posle čega je moderator upitao premijerku Srbije šta misli o tome i kada očekuje normalizaciju odnosa sa Prištinom. 

„Za početak samo nešto da razjasnimo. Za mene to je jedna zemlja, nema ih dve. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao – njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet. Tako da to smo razjasnili“, rekla je Brnabićeva. 

Ona je rekla da svi znaju šta je prvi korak za normalizaciju odnosa.

„Normalizacija počinje primenom Briselskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciju odnosa, potpisanog pre 11 godina. Jedna jedina stvar koju je Priština trebalo da uradi jeste osnivanje ZSO. Nakon 11 godina, oni to nisu uradili. Ponavljam 11 godina nisu implementirali nešto za šta je garant Evropska unija“, rekla je premijerka. 

Naglasila je da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti. 

„Mi živimo za mir u stabilnost, to je naš osnovni cilj. Ali kao što sam rekla, poznato je šta je uslov za to, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, zaključila je Brnabićeva na panelu. 

Premijerka Brnabić učestvuje na 18. Bledskom strateškom forumu koji okuplja sve lidere Zapadnog Balkana, uz učešće predsednika Evropskog Saveta Šatla Mišela, kao i premijera Slovenije Roberta Goluba.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike