Brnabić: Ne želimo ništa da privatizujemo, samo da uvedemo profesionalizaciju

Ana Brnabić je na polaganju kamena temeljca za izgradnju Nacionalnog odbojkaškog trenažnog centra istakla da će novi Zakon o upravljanju privrednim društvima omogućiti da se tačno vide ključni pokazatelji učinka.

Kako kaže, tako će se videti da li su ta preduzeća ispunila svoju ulogu prema ovom društvu, građanima i državi.

„Ako nisu, da ih onda smenjujemo. Takođe, pod obavezno je da birate ne samo direktore na konkursu, nego i skupštine i nadzorne odbore u nekim minimalnim uslovima. Dakle, radi se o profesionalizaciji kako bi bolje upravljali u nacionalnom interesu naše zemlje i svih njenih građana“, istakla je Brnabićeva.

Predsednica vlade je podsetila i da je ono što se sada se stavlja u jedan zakon, ranije bilo u dva zakona.

„Jedan je Zakon o javnoj svojini koji kaže da nacionalna dobra ne mogu da se otuđe, tako da nacionalni parkovi nikada ne mogu da budu privatizovani. Drugi je Zakon o privatizaciji koji je i do sada govorio da javna preduzeća, ako država želi i misli da ima smisla, mogu da se privatizuju. Da smo želeli nešto da privatizujemo, imali smo zakonske osnove za to, ali ne želimo. Želimo samo da uvedemo profesionalizaciju, da bolje rade“, naglasila je Brnabićeva.

Oni koji aktuelnoj vlasti spočitavaju da želi nešto da proda su oni koji su sve prodali – vodne resurse i čitavu naftnu i gasnu industriju, tvrdi Brnabićeva.

(RTS)