Brnabić u Šangaju sa državnim vrhom Kine

Ana Brnabić, koja boravi u poseti Kini, istakla je da je sastanak sa kineskim premijerom bio izuzetno dobar, srdačan i jako otvoren i ocenila da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji, dodajući da politički nemamo otvorena pitanja sa Kinom.

Brnabić je navela da je sa Li Ćiangom razgovarala o svim aspektima saradnje i o tome šta može još da se uradi u budućnosti u oblasti novih tehnologija, inovacija, veštačke inteligencije, biotehnologije.

Bilo je reči i o nedavnoj poseti predsednika Aleksandra Vučića Kini koja je, kako kaže, bila izuzetno dobra i otvorila mnoga vrata.

Prema njenim rečima, kineski premijer je preneo da je ta zemlja zainteresovana za mnogobrojne proizvode iz Srbije, ne samo za poljoprivredno-prehrambene, a tome će, kaže, odlično poslužiti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Ukazala je da, kada je reč o ekonomiji, potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini predstavlja otvaranje nove ere.

„Mi smo do ovog trenutka potpisali protokol o fitosanitarnoj inspekciji za tri vrste proizvoda, za med, proizvode od meda, sveže jabuke i za hranu za kućne ljubimce. U ovom trenutku smo pri kraju pregovora oko protokola u vezi sa izvozom pilećeg mesa u Kinu i suvih šljiva“, rekla je Brnabić.

Kako je dodala, zamolila je da to bude završeno što pre i da se 2024. godine vidi još jedan značajan iskorak, mada je naš izvoz u Kinu u poslednjih deset godina povećan 185 puta.

„Naša robna razmena je 2022. godine prešla šest milijardi dolara i to je rekord do sada“, ukazala je Brnabić i dodala da je Kina 2021. i 2022. godine bila najveći strani investitor u Srbiji, kao i u prva dva kvartala 2023. godine.

Premijerka je tokom dana imala i sastanke sa kineskim kompanijama koje već posluju u Srbiji ili rade na infrastrukturnim projektima, ali i sa kompanijama koje planiraju da ulažu u Srbiji.

„Ogromna čast je ukazana Srbiji. Pre dve nedelje je predsednik Aleksandar Vučić imao sastanak sa predsednikom Si Đinpingom, sada sam ja kao predsednica Vlade imala sastanak sa kineskim premijerom, a imaću i sa predsednikom Si Đinpingom. To pokazuje uvažavanje Kine prema Srbiji“, rekla je Brnabić.

(RTS)


Ostavite komentar