Brnabić: Socijalna inkluzija važna za svaku državu koja teži da bude jaka i uspešna

Premijerka je istakla da su za nju, kao za nekoga ko voli Srbiju i sve ljude u njoj, projekti u oblasti socijalne inkluzije izuzetno značajni.

„Ni jedna zemlja ne može biti jaka i uspešna ukoliko svaki pojedinac i toj zemlji i društvu ne može da ostvari svoje snove i potencijale, ukoliko nema razumevanja za njegove probleme. Mislim da su socijalna inkluzija i ravnopravnost svih nas u ovoj zemlji jedne od najvažnijih stvari koje uspešna zemlja može da neguje“, istakla je premijerka.

Brnabićeva je kazala da je specijalizovano vozilo jedna sitnica u svakom smislu, ali da je važno da podseti sve da na ovakvim stvarima mora da se radi te da su osobe sa invaliditetom važan deo našeg društva.

„I ako im ne omogućimo da imaju jednake šanse i uslove za uobičajen i samostalni život, onda mnogo gubimo. Kao Vlada, sa svim našim partnerima nastavićemo da radimo na ovim stvarima i trudimo se da svaki dan činimo male iskorake“, poručila je premijerka Brnabić.

Premijerka je podsetila da je projekat digitalizacije dao značajne stvari, kao što je sistem izdavanja elektronskih parking kartica da osobe sa invaliditetom ne moraju da dolaze u objekte izdavanja svake godine i dokazuju invaliditet, zatim na to da je izrađena aplikacija za gluve i nagluve uz pomoć koje te osobe mogu da šalju SMS poruke i obavljaju razgovore.

Podsetila je i na to da je ranije ove godine konačno napravljen bukvar za prvi razred osnovne škole za gluve i nagluve.

„Trudimo se da svi novi infrastrukturni projekti i renoviranja objekata budu takvi da osobe sa invaliditetom imaju adekvatan pristup. Prvi pilot projekat je Sijarinska banja, da nakon potpune rekonstrukcije bude pristupačna za osobe sa invaliditetom i bude primer za druge banje“, rekla je premijerka.

‘Osobe sa invaliditetom se odlično uklopile u IT sektor’

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da su se osobe sa invaliditetom fantastično uklopile u domaći IT sektor i postali važan segment rasta najbrže rastućeg sektora naše ekonomije.

„Kada smo krenuli da finansiramo prekvalifikacije za ljude koji nemaju nikakvo predznanje u informacionim tehnologijama, ili nisu završili stručne škole i fakultete, posebno smo osmislili prekvalifikacije za IT sektor za osobe sa invaliditetom“, navela je Brnabićeva.

Kako je objasnila, to je urađeno u saradnji sa nevladinim organizacijama.

„Oni su se fantastično uklopili u IT sektor. Postali su važan segment rasta najbrže rastućeg sektora naše ekonomije“, naglasila je Brnabićeva.

Istakla je IT sektor može da pruži različite načine da se bilo kakav invaliditet prevaziđe.

„Nastavićemo da radimo na tome, to je izuzetno važna komponenta samostalnog života i osamostaljivanja“, rekla je premijerka.

Ambasador EU delegacije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je izuzetno ponosan na sve što je EU učinila i dalje čini za Srbiju i njene građane, a posebno srećan kada može da vidi kako ta pomoć utiče na direktne korisnike.

„Kombi čije smo ključeve danas predali će omogućiti deci i odraslim osobama sa invaliditetom da se lakše kreću u Beogradu. Zaista će biti od velikog značaja za socijalnu inkluziju ovih ljudi, naravno i šire od toga – približiće ih i nama u svakodnevnom životu. EU je u proteklih pet godina izdvojila 115 miliona evra samo za socijalnu inkluziju, što je jedan od naših važnih ciljeva, ali i Vlade Srbije“, rekao je Žiofre.

Predsednik Udruženja distrofičara Beograda Dušan Trojanović rekao je da su u našim kratkim životima na planeti važni mali podvizi koji čine ljude srećnim.

Događaju je prisustvovale i direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Mikela Telatin i komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević.

Specijalno vozilo je obezbeđeno u okviru projekta „Podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ koji sprovodi Vlada Srbije. Implementacioni partner sprovođenja programa je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike