Brnabić sa sekretarom opštinskog komiteta Pekinga o produbljivanju saradnje dveju zemalja

Ana Brnabić je, tokom razgovora, istakla da se Srbija suočava sa različitim pritiscima i izazovima zbog čega je posebno zahvalila na podršci prijateljske Kine na koordinisanom nastupu u međunarodnim organizacijama što je, kako je ocenila, od naročitog značaja u ovom trenutku.

Dodala je da prilika da ponovo ugoste predsednika Si Đinpinga u Srbiji predstavlja veliko zadovoljstvo i čast kako za predsednika države, Aleksandra Vučića, tako i za samu Srbiju i naglasila da je ta poseta rezultirala mnogim važnim dogovorima.

Sekretar opštinskog komiteta Pekinga, Li naglasio je da NR Kina obraća posebnu pažnju na Srbiju i jačanje svih vidova saradnje zarad dobrobiti oba naroda, a posebno uvažavajući to što su Beograd i Peking, kako je rekao, „bratski gradovi“ već 44 godine, kao i da je to bratimljenje bilo prvo bratimljenje Pekinga sa gradom sa evropskog kontinenta.

On je izrazio spremnost da NR Kina pomogne Srbiji povodom pripreme specijalozovane izložbe EKSPO 2027.

Sagovornici se saglasili da se prepoznate oblasti i viđenje sveukupne saradnje dveju zemalja u potpunosti poklapaju i da su ponosni na izvanredne odnose, strateško partnerstvo i izuzetno kvalitetan i intenzivan politički dijalog na svim nivoima.

Takođe, istakli su da će saradnja u budućnosti u raznim oblastima poput nauke, inovacionog stvaralaštva, biotehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede i drugih, dodatno osnažiti čelični odnos naših zemalja.

Zaključeno je da je parlamentarna saradnja veoma dobra i da će učešće delegacije Srbije sa potpredsednicom skupštine i predsednicom Odbora za spoljne poslove Marinom Raguš na čelu, koja će kopredsedavati Četvrtim sastankom Komisije za saradnju Srbije i Kine u junu, potvrditi ulogu i značaj koji ima parlamentarna saradnja naše dve zemlje.

 

(RTS)