Brnabić sa Lakroom i Zijade o situaciji na Kosovu i Metohiji

Brnabić je, kako se navodi, rekla da Srbija u kontinuitetu pruža doprinos svetskom miru, bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava učešćem u multinacionalnim operacijama UN i EU.

Premijerka je istakla da je za Srbiju UN najznačajnija međunarodna organizacija i da se oslanjamo na njen uticaj u pogledu očuvanja izvornih vrednosti Povelje, a naročito dela o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Za Srbiju je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UNMIK u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Premijerka Brnabić je na sastanku u Vladi Srbije rekla da su važne blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine i u prilog tome navela niz primera o incidenatima koji povećavaju napetosti.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je neophodno da Priština ispuni sve preuzete obaveze još iz Briselskog sporazuma.

Lakroa je pohvalno govorio o doprinosu Srbije svetskom miru u bezbednosti učešćem u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN koje neretko, kako je ocenio, podrazumevaju i postojanje neposredne opasnosti.

Šefica Misije UNMIK Karolin Zijade saglasna je da su brojni izazovi pred UNMIK, kao i da podržava nastavak razgovora u Briselu, a kako bi se se postigao konstruktivni napredak.

(RTS)


Ostavite komentar