Brnabić: Pitanje nestalih najviše opterećuje odnose Srbije i Hrvatske

Ana Brnabić je izjavila je za hrvatske medije da joj je drago što u ovoj godini ima određenih pomaka po pitanju nestalih. 

„Imali smo i komisiju nadležnih tela dve države koja su se srela i razgovarala u januaru ove godine i određene konkretne aktivnosti u martu ove godine. To je ono što i nas opterećuje“, rekla je Brnabićeva posle Skupštine Srpskog nacionalnog vijeća. 

„Postoje u Republici Hrvatskoj u mrtvačnicama, u Zagrebu, Rijeci, Osjeku, ostaci 878 neidentifikovanih osoba. Srbija je zaista u potpunosti otvorena da sve ono što imamo u tom smislu kao otvorena pitanja rešimo, zatvorimo“,  poručila je premijerka.

Navodi da to pitanje nije lako rešivo za političare sa obe strane.

„Nije lako za političare, neće imati nikakav politički poen, ali to je naša odgovornost koju moramo da ispunimo“, rekla je Brnabić.

Premijerka se osvrnula i na svoju ranije izjavu kada je rekla da je „Hrvatska neprijateljska zemlja zbog zabrane uvoza ruske nafte u Srbiju“.

„Stojim iza te izjave. Mislim da je krajnje nekorektna bila blokada uvoza nafte. Mislim da je to trenutak kada se energetika koristi u političke svrhe, mislim da to nije dobro i primereno, posebno za dve susedne zemlje. Mi, kada god imamo bezbroj otvorenih i teških pitanja, uvek kada imamo bilo kakvo političko nerazumevanje, vraćamo se na ta teška i nerešena pitanja“, zaključila je Brnabićeva .

„Stabilnost u regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba“

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da je s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem imala jako konkretan i dobar sastanak na sve teme i naglasila da stabilnost u ovom regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba.

„Imala sam dobar, jako, jako konkretan sastanak sa Plenkovićem, otvorene su sve teme, odnosi između nas opterećeni su brojnim pitanjima, velikim nepoverenjem, temama koje su emotivne za sve nas, moramo da radimo na poboljšanju i zbližavanju naših odnosa, ali ako ni zbog čega zbog srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji“, rekla je Brnabićeva za Tanjug u Zagrebu. 

Prema njenim rečima, odnosi su takvi da je bilo kakav razgovor među nama, kao i ovaj današnji, dobar razgovor. 

„Uvek je dobar razgovor i otvorili smo zaista sva pitanja, koja imamo na duši i pitanja nestalih i pitanje rešavanja međusobnih granica u delu koji je sporan i pitanje posete predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu i optužnice za ratne zločine na Petrovačkoj cesti, ali i za konkretne projekte vezane za budućnost, kao što su modernizacija brze pruge i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja Beograd, Zagreb, Ljubljana, objedinjene naplate putarine na auto-putevima što ćemo imati za mesec do dva sa Severnom Makedonijom“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je i da će brzo nakon uspostavljanja objedinjene naplate sa Severnom Makedonijom biti isto i s Albanijom.

„Pa da se tome pridruži i Hrvatska, što je dobro za sve nas jer praktično usmeravamo tranzitni pravac na ovaj deo Evrope i svi imamo koristi finansijske i benefite“, rekla je premijerka.

Na pitanje da li će biti novih sastanaka, kaže bez sumnje, da postoje konkretni predlozi i datumi, ali da će se o tome više razgovarati narednih dana.

Prema njenim rečima, 23. juna u Subotici je planirano otvaranje Hrvatske kuće, a pre toga će se dogovorati detalji.

Konkretan rezultat današnjeg razgovora sa Plenkovićem je kako je navela, taj da će se Komisije za otovorena pitanja između Srbije i Hrvatske sastati i napraviti listu svih otvorenih pitanja da možemo na tome da radimo.

„Nastavićemo da ulažemo u srpski narod“

Podsetila je da je važan i razlog njenog današnjeg dolaska u Zagreb, Skupština SNV koja će biti vetar u leđa srpskom narodu i olakšati im život.

„Mi ćemo kao Srbija nastaviti da ulažemo u srpski narod, od 2016. uložili smo više od šest miliona evra za srpsku zajednicu u Hrvatskoj preko SNV, pa dodatnih 2,5 miliona nakon zemljotresa, a imamo i dodatnu stalnu podršku SPC u Hrvatskoj“, rekla je Brnabićeva i naglasila da se nada da Srbi u Hrvatskoj osećaju takav odnos Srbije i da im on znači.

Dodala je i da joj je bila veliki čast da se obrati sa Skupštine SNV.

„Ovo je godina u kojom smo dosta uradili na otvaranju kanala komunikacije, na redovnim sastancima, i na tome dugujemo veliku zhavalnost ministru Tomislavu Žigmanovu i Miloradu Pupovcu“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je to ono iza čega stoji u Srbiji zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je, kako je podsetila, rekao da „treba da damo sve od sebe da uspostavimo bolju kominikaciju sa Hrvatskom“, jer stabilnost u ovom regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba.

(RTS)