Brnabić: Od ponedeljka ću ponovo pozvati opoziciju na razgovor

Ana Brnabić je, gostujući na televiziji Pink, najavila da će ponovo pozvati opoziciju na razgovore.

Na pitanje da li će legitimitet izbora biti ugrožen ako dve ili tri najjače opozicione grupacije bojkotuju izbore, Brnabić je odgovorila da će biti narušen samo legitimitet opozicije.

„Njihov legitimitet sada postaje upitan. Njihova neozbiljnost postaje potpuno neupitna. Ove izbore imamo zato što su ih oni tražili i sada će ih bojkotovati“, rekla je Brnabić.

Istakla je da je pre raspisivanja beogradskih izbora treći put pozvala opoziciju na razgovor i podsetila da se 4. marta nisu odazvali na poziv predsednika Aleksandra Vučića na konsultacije, što im je, ističe, bila zakonska obaveza.

“U ponedeljak samo imali korektan, ali izuzetno težak razgovor. Opozicija nije želela da razgovara o ODIHR preporukama, već samo o svoja tri zahteva: da se formira nezavisna komisija za kontrolu biračkog spiska, da budu ravnopravno predstavljeni na javnom servisu i da se lokalni i beogradski izbori održe u istom danu. Odmah smo im odgovorili da je prvi zahtev prihvaćen, drugi ne možemo, jer ne kontrolišemo rad javnih servisa, ali da ćemo razgovarati sa njima o tome, dok treći ne možemo jer je protivzakonit“, objasnila je Brnabić.

Rekla je da se sa opozicijom videla i u sredu kada im je ponudila alternativni predlog – da oko svih drugih lokalnih izbora razgovaraju oko datuma, možda na jesen, pa da se naprave privremeni organi, ali da je to opozicija odbila.

„Dva puta sam ih pitala da nastavimo zajedno da radimo na ODIHR preporukama, na formiranju komisije za biračke spiskove, ali su oni sve to odbili“, rekla je Brnabić.

 

(RTS)