Brnabić: Najverovatnije će se ići na nove izbore u Beogradu

Premijerka Brnabić je za TV Prva rekla da su izbori prošli, da su bili legitimni, kao i da je posebno u Beogradu bila jaka kontrola da „muva nije mogla da proleti, a ne da se nešto ukrade“.

„Očigledno da ne može da se napravi većina, matematički može, mi imamo većinu, ali Aleksandar Vučić je postavio lep standard – matematika nije politika“, rekla je premijerka, navodeći da su novi izbori, „nikako ponovljeni“, najrealnija opcija u Beogradu.

Kako kaže, Đilasova opozicija se ne raduje novim izborima, jer znaju dve stvari –  da ovi izbori nisu bili pokradeni, i da će na novim izborima imati manje glasova i da će ih izgubiti.

Upitana o tome što u Beogradu počinju konsultacije o Vladi, a u Briselu opozicija traži od stranaca istrage o izborima 17. decembra, Brnabićeva je rekla da opoziciji više nije dovoljan Evropski parlament, već sada idu u Evropsku komisiji da „izmaštavaju kako bi istraga trebalo da izgleda“.

„Oni ne samo da traže ukidanje ili gaženje našeg suvereniteta, već sada traže suspendovanje domaćih institucija i zakona“, rekla je Brnabićeva i naglasila da u tom slučaju Srbija više nije ni protektorat.

‘Nikada neću dozvoliti međunarodnu istragu, to bi značilo ukidanje suvereniteta’

„Nikad neću dozvoliti međunarodnu istragu jer se time traži ukidanje suvereniteta zemlje, poručila je Brnabić. Kako neko može da bude opozicija svojoj državi traženjem uvida u sve baze podataka, da MUP otvori sve podatke, da stranci traže terensku proveru, prebrojavanje ljudi koji žive u stanu, kući“, rekla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, u toj istrazi bi bio suspendovan Zakon o zaštiti podataka ličnosti, koji je usvojio parlament.

„To znači suspenziju parlamenta, institucija, demokratije, a to na kraju vodi tome da ih stranci dovedu na vlast“, tvrdi Brnabić i navodi da ovo što se traži za Srbiju nema nikakve sličnosti sa onim što je bilo u Severnoj Makedoniji.

Brnabićeva je, komentarišući izjavu američkog diplomate Gabrijela Eskobara, rekla da je saglasna sa njegovim rečima o izveštaju ODIHR da je temeljan, odnosno da na 93 odsto mesta nije bilo nikakvih nepravilnosti.

(RTS)