Brnabić: Aktivistkinje SNS-a napadnute na ulici; Sviće: Tražili adrese za fantomske birače

Ana Brnabić je, na pres-konferenciji u prostorijama SNS-a, rekla da su u protekla tri dana dve članice Srpske napredne stranke napadnute na ulici – jedna dok je obavljala stranačke aktivnosti, a druga nosila stranačka obeležja.

Ističe da su Jelena Milosavljević i Slavica Vujačić „napadnute od strane onih koji svakodnevno tvrde da se bore protiv nasilja za bolju, lepšu, nenasilnu, tolerantnu Srbiju“.

Brnabić tvrdi da su do atmosfere u kojoj je, kako kaže, postalo normalno da se žene na ulici napadaju, prate, snimaju, maltretiraju i prete, doveli, kako navodi, “samozvana elita“, “društvena elita okupljena oko Proglasa“, “politička samozvana elita okupljena oko Srbije protiv nasilja“, kao i “medijska samozvana elita“ okupljena oko pojedinih medija.

Ocenjuje i da je do ovakve atmosfere došlo jer, kako kaže, niko iz opozicije i tih medija nikada nije osudio pretnje upućene predsedniku Srbije, njegovoj porodici i članovima vlade.

Aktivistkinja Slavica Vujačić, za koju je Brnabić navela da je bila napadnuta na Terazijama, rekla je da ne zna zašto je napadnuta, ali da pretpostavlja da je to zbog ranca na kome je pisalo „Aleksandar Vučić – Predaja nije opcija“.

Jelena Milosavljević je rekla da se napad na nju dogodio u nedelju na Banovom brdu.

„U nedelju kako smo izašli iz zgrade, dva momka su počeli da nas provociraju, vređaju. Kroz Požešku ulicu su nas pratili, i uznemiravali sve prolaznike. Pritom su vodili psa sa sobom, kojem je konstantno zatezan povodac, a pas nije imao korpu, što me je izuzetno uznemirilo. To je trajalo petnaestak minuta“, rekla je Milosavljević.

„Sviće“: Članovi SNS popisivali adrese za fantomske birače

Inače, organizovana grupa mladih “Sviće“ je u nedelju na društvenim mrežama objavila da su njeni aktivisti ispred zgrade na Banovom Brdu zatekli dve osobe sa spiskovima, tvrdeći da je reč o članovima SNS-a koji popisuju stanove

“Sviće“ tvrdi da je to dvoje proveravalo poštanske sandučiće i uzimalo podatke građana iz ulaza, kako bi, ocenjuju, videli na koje adrese mogu da se prijave fantomski birači za ponovljene beogradske izbore.

Na snimku se vidi da aktivisti “Sviće“ idu za Jelenom Milosavljević i još jednom muškom osobom, pri čemu im, između ostalog, postavljaju pitanja o navodnim spiskovima. U jednom trenutku, ženska osoba je odgurnula kameru i zatražila od aktivista da prekinu snimanje, ali su oni to odbili.

(RTS)