Briselski dijalog (ni)je propao – šta je sledeći korak

Poslednju rundu dijaloga Beograda i Prištine obeležila je izjava Aljbina Kurtija – ne sa pregovaračkog stola, već ona koju je dao odmah po napuštanju zgrade EU. Komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija i bojkot izbora na severu, iz Brisela poruka Srpskoj listi.

„Njihov pokušaj da država Kosovo u severnom delu implodira je propao. Za tu grešku i zlonamernost oni treba da plate i pate“, rekao je Aljbin Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini.

Srpska lista je od Kurtija očekivala odgovor na pitanje kada će se smiriti situacija u južnoj pokrajini, umesto toga, saopštavaju, dobili su pretnje. Međunarodna zajednica bez komentara.

Predsednik Srbije kaže – Kurti igra čudne igre u Briselu sa ciljem da nikada ne formira ZSO.

„Zamlisite da sam ja to rekao da Albanci treba da pate i plate, možete misliti kakav bi odgovor bio sveta Srbiji, meni lično i tako dalje. Ova njegova izjava da Srbi treba da pate i plate i ljudi iz Srpske liste je naišlo na ogromno ogorčenje Srba. Videli ste osvetu u Gračanici. On će nastaviti da se sveti Srbima koji su sve snažniji i ujedinjeniji u otporu političkom, demokratskom, svakom drugom. Sve bitke u svetu oni ne dobijaju više lako iako su im to prirodni saveznici, uglavnom oni koji su priznali nezavisnost Kosova. U svim tim uslovoma mi ćemo nastaviti da podržavamo narod, a zastrašujući odjeci tih njegovih reči će se videti u budućnosti ili se nadam da ćemo to da izbegnemo“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Više odjeka u Briselu imala je druga izjava Aljbina Kurtija – da je na pregovore jedino on došao sa konkretnim predlogom. Njegove navode da Birsel nije izneo nikakav papir dan kasnije demnatuju zvaničnici Unije.

Visoki evropski zvaničnik u razgovoru sa novinarima kaže da je EU do sada predložila sedam različitih planova o redosledu primene sporazuma ali da su svi odbijeni i da će tako biti dok Priština bude insistirala na defakto priznanju pre primene sporazuma. On kaže da je vreme da EU u konusltacijaama sa SAD razmisli o sledećim koracima i mogućim pozitivnim i negativnim podsticajima za dve strane da se angažuju na primeni sporazuma.

Evropski izvori najavljuju da će se o tome razgovarati sledeće nedelje na marginama GS UN, kao i da će naredni potezi Brisela biti poznati do oktobra.

Zvanični stav Unije prenosi portparol Peter Stano – kaže da dijalog nije propao uprkos tome što poslednja runda pregovora nije bila uspešna.

„Mi želimo da pomognemo, ali ako neko ne želi da mu pomognete, šta se tu može. Šef evropske diplomatije Borelj upozorio je Beograd i Prištinu da rizikuju da ostanu po strani, dok ostali u regionu napreduju na putu članstva u Evropskoj uniji, napredak u dijalogu koji je deo pregovaračkog procesa“, kaže Peter Stano, portparol EU.

O ishodu briselskih pregovora predsednik Vučić razgovarao je sa specijalnim izaslanikom nemačke za Zapadni Balkan. Emanuelu Zaracinu preneo je posvećenost Beograda dijalofu sa Prištinom i ponovio da je Srbija posvećena očuvanju mira u regionu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike