Brisel predložio uključivanje obaveza iz Ohrida u pregovarački okvir

Prema rečima portparola Evropske komisije, predlog EK prosleđen je Savetu EU u petak 2. februara.

Ovim predlogom, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Savet ministara Evropske unije je u decembru zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

„Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije“, navedeno je u tom zahevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva „ostala pitanja“, u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je među prvima otvoreno – još 14. decembra 2015. godine.

Posle predaje predloga, Savet EU bi trebalo da usvoji ove izmene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvatićene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta dogovoren Aneks primene tog Sporazuma, koji nije potpisan.

Ti dokumenti su u međuvremenu postali sastavni delovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Prema najnovijem predlogu Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove, od Beograda se očekuje potpuna primena Sporazuma na putu normalizacije odnosa sa Prištinom, uključujući Aneks o njegovoj primeni, a u poglavlju 35. tačka 3. pod nazivom „Dalji sporazumi i napredak u normalizaciji odnosa“, postaje tačka 4.

Rasprava o tome predlogu sada ide na Radno telo Saveta EU za proširenje i država koje vode pregovore o pristupanju (COELA), a trebalo bi da se usvoji na Komitetu stalnih predstavnika vlada zemalja članica EU (COREPER), dakle na nivou ambasadora.

(RTS)


Ostavite komentar