Borelj: Vučić i Kurti u Briselu o nacrtu statuta ZSO i Deklaraciji o nestalim licima

Prisustvo na sastanku 2. maja u Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, potvrdili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, saopštila je Služba za saradnju sa medijima EU.

Visoki predstavnik Žozep Borelj, uz specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće zajednički sastanak sa liderima sa početkom u 18 časova.

Tema razgovora u Briselu, kako se navodi u saopštenju, biće nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Fokus će, kako se navodi, biti na primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština na severu KiM.

Takođe će, navodi se u saopštenju, imati priliku da razgovaraju i o drugim pitanjima od političkog značaja.

Stano: EU želi da pomogne u dijalogu, ne spekuliše o „šta ako“

Portparol Evropske unije Peter Stano danas je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da EU, kao posrednik, pokušava da pomogne Beogradu i Prištini da postignu napredak u dijalogu i da ispune svoje obaveze.

„EU kao posrednik pokušava da pomogne obema stranama na postignu napredak, da idu napred u procesu dijaloga i da ispune svoje obaveze. Zajednica srpskih opština je nešto što je već dogovoreno i treba da bude implementirano, kao i brojne stvari koje su dogovorene i isto tako treba da budu ispunjene. Mi idemo napred, radimo sve što možemo da pomognemo obema stranama da naprave neophodan napredak ka implementaciji“, rekao je Stano.

Dodao je da EU ne spekuliše o „šta ako“ pitanjima, odgovarajući na pitanje novinara da li će biti novih sastanaka i rokova u slučaju da ne bude napretka po pitanju formiranja ZSO.

(RTS)