Borelj: Bezuspešni razgovori sa Vučićem i Kurtijem o deeskalaciji

Sumirajući rezulate Minhenske bezbednosne konferencije održane prošle sedmice, Žozep Borelj je rekao da je na tom skupu predstavio četiri glavna zadatka geopolitičke agende EU – veća i brža podrška Ukrajini, okončanje humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze i sprovođenje rešenja o uspostavljanju dve države, poboljšanje odnosa EU sa „globalnim jugom“ i jačanje odbrane i bezbednosti Unije.

U tekstu objavljenom na sajtu službe EU za spoljne poslove, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost ukazuje na to da je atmosfera na ovogodišnjoj konferenciji u Minhenu bila posebna jer su, kako je naveo, svi postali svesni da je Evropa u opasnosti zbog dva rata u blizini i mnoštva potencijalnih sukoba širom sveta.

Borelj ističe da je imao veliki broj bilateralnih susreta sa partnerima EU iz celog sveta. Navodi i da je na odvojenim sastancima razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem – „ali nažalost bezuspešno“.

Šef evropske diplomatije podsetio je i da su prvog dana konferencije učesnici saznali za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji u Sibiru i da su mu odali počast 19. februara, u prisustvu njegove žene.

(RTS)


Ostavite komentar