Bocan-Harčenko: Rusija podržava inicijativu da se pitanje KiM vrati pred SB UN

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da Rusija podržava inicijativu da se rešavanje pitanja Kosova i Metohije vrati pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Rusija kao stalna članica SB UN je odmah, i bez ikakvih razmišljanja, podržala inicijativu za održavanje vanredne sednici SB o Kosovu i cilj da se pitanje Kosova vrati u SB UN“, rekao je Bocan-Harčenko tokom svog pozdravnog govora na prijemu u ambasadi povodom obeležavanja ruskog državnog praznika Dana branioca Otadžbine. 

„Ovaj datum obuhvata svu slavnu istoriju Rusije, tešku, ali herojsku, sačinjenu od pobeda. Obuhvata našu tradicije, naše vrednosti i našu budućnost. Mi smo uvereni da smo u pravu i verujemo u našu budućnost. Mi poštujemo naše vojnike koji su na bojištu i sa rizikom po svoj život brane našu bezbednost, bezbednost Rusa naše vrednosti i bezbednost naše  države“, naveo je ruski ambasador u Beogradu. 

Naglasio je da je Rusija svesna napada i pritisaka Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji i da poštuje odluku Beograda da ih ne uvede.

Dan branilaca otadžbine jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim imenom slavi se od 1993. Za vreme Sovjetskog Saveza bio je to Dan Crvene armije i flote.

Zvanični Dan Crvene armije, 23. februar 1918. godine, označava dan prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Lenjingradu i Moskvi i prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačkog carstva.

(RTS)


Ostavite komentar