Bilčik i Nemec: Svi smo zabrinuti zbog situacije na KiM, Srbi da se vrate u institucije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je plan u četiri tačke za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Da li je to najava konkretnijih koraka Evropske komisije?

Bilčik: Evropska unija računa na Srbiju i vreme je da se poduhvati pravih, ozbiljnih mera da bi se pomerio proces pristupanja. Spremni smo da ponudimo više na putu ka Uniji i nadamo se da su naši partneri to razumeli.

Strateški cilj Srbije je članstvo u Evropskoj uniji. Šta u ovom momentu određuje dinamiku procesa pridruživanja?

Nemec: Desilo se mnogo toga od rata Ukrajini. Suočavamo se s novim izazovima, ali i novim mogućnostima tešnje saradnje sa Vladom u Srbiji. To je za Srbiju prilika da se pridruži evropskoj porodici, jer Srbija jeste evropska zemlja.

Uznemirujuće slike stižu s Kosova i Metohije prethodnih dana, kako ocenjujete bezbednosnu situaciju na severu pokrajine?

Bilčik: Zabrinuti smo svi u Evropskoj uniji. Žozep Borelj i zemlje članice su izdale jasno saopštenje. Osnovna poruka je deeskalacija, ne možemo da imamo nasilje, ne možemo da imamo napade, Kfor, NATO i Euleks su na Kosovu da bi pomogli svima. Ako se situacija pogorša, odgovornost je na obe strane, a posebna, velika odgovornost na vlastima u Prištini. Bezbednosne snage u Prištini moraju da se povuku i da se napravi prostor za dijalog, za organizovanje novih izbora. Nadam se da će se Srbi vratiti u institucije. Naravno, potreban nam je plan za Zajednicu srpskih opština.

Žozep Borelj kaže neće odustati od razgovora Beograda i Prištine. Gde vi vidite rešenje, da li su to novi izbori?

Nemec: Suočeni smo s novom situacijom, moje mišljenje je da moramo da imamo nove izbore na severu Kosova. Birači treba da izađu i glasaju. Potrebno je da se obe strane angažuju. Imamo sporazum koji vodi napred, to su važna pitanja za ceo region.

Od 2019. posredovali ste u razgovoru vlasti i opozicije o izbornim uslovima u dva ciklusa. U okviru nove runde, od početka godine, već ste drugi put u Srbiji. Razgovarali ste sa premijerkom, predsednikom Skupštine i opozicionim liderima. Koje su vaše preporuke?

Bilčik: Došli smo u Beograd u veoma teškom trenutku, naša poseta je počela u školi „Vladislav Ribnikar“, odali smo poštu nastradalima. Imali smo nameru da održimo punu rundu parlamentarnog dijaloga sa svim političkim strankama. Zbog okolnosti odlučili smo da sa svim zainteresovanim političkim strankama razgovaramo, da bolje shvatimo šta se desilo, da shvatimo i emociju i bes i frustracije. Na kraju, odlučili smo da odložimo sledeću rundu. Evropski parlament je voljan da doprinese. Verujem da smo pomogli da se opozicija vrati u institucije. Skupština je ta koja treba da predstavlja narod, koja treba da dâ odgovore na sve zahteve onih koji se okupljaju. Ti odgovori ne treba da se zasnivaju na napadu već na rešenjima.

Opozicija zahteve iznosi na protestima. U međuvremenu, predsednik Vučić poziva na dijalog. Može li se do dogovora?

Nemec: Kada smo razgovarali sa opozicijom, shvatili smo da je Evropski parlament već usvojio u rezoluciji veliki deo zahteva građana ovde u Srbiji. Morate da imate snagu da shvatite kako da različite delove društva približite. Ima stvari koje su neprihvatljive, predsednik Republike mora u punoj meri da se angažuje da se dijalog nastavi na najvišem nivou, ključna je uloga predsednika Republike.

(RTS)