ASEAN kao epicentar rasta – šta je Srbija dobila ugovorom o prijateljstvu

Ono što je Evropska unija na Starom kontinentu, u Aziji je ASEAN – Savez država Jugoistočne Azije. Zbog velikih razlika država koje okuplja, prognoze mu nisu davale šanse za dugovečnost. Ipak, za više za više od pola veka postojanja, uz 10 članica, beleži saradnju sa državama koje su daleko od regiona u čijim se granicama prostire.

Retno Marsudi, ministarka spoljnih poslova Indonezije kaže da ugovori o prijateljstvu i saradnji treba da ujedine ASEAN i partnere, da osnaže praktičnu saradnju i zajedničku borbu protiv globalnih izazova poput klimatskih promena, nabavke hrane, energetske bezbednosti, organizovanog kriminala.

„Moramo da osiguramo da ASEAN bude važan faktor i da postane epicentar rasta“, dodaje Marsudi.

ASEAN raste i po broju prijatelja. Uslov za Ugovor o prijateljstvu i saradnji je pozitivan glas svih 10 članica, na šta je Srbija čekala punih deset godina.

Svečanom ceremonijom u Džakarti, zvanično je postala 52. prijatelj organizacije.

„Između ostalog, sve velike sile su pristupile ugovoru, uključujući SAD, Rusiju, pa čak i EU kao organizaciju. Mi smo kaskali za nečim što su drugi odavno uradili. Od 10 država šest nije priznalo Kosovo, a ja mislim da su neki priznali, jer mi nismo bili prisutni u regionu“, ističe ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

O važnosti regiona govori i podatak da članice ASEAN-a broje 650 miliona stanovnika, više nego cela Evropska unija.

Da su jedna država, bile bi šesta ekonomija sveta, a očekuje se da do 2030. zauzmu četvrto mesto.

Dačić ne zanemaruje ekonomsku saradnju, ali prioritet daje političkoj

Robna razmena Srbije i ASEAN-a prošle godine iznosila je oko 700 miliona evra, a ministar spoljnih poslova veruje da će premašiti milijardu.

Dačić ne zanemaruje ekonomsku saradnju, ali prioritet daje političkoj. Navodi da poziciji Srbije prema ratu Ukrajini odgovara pozicija ASEAN-a.

„Sve ove zemlje su osudile kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali većina tih zemalja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Jednostavno imaju neke svoje interese i pogled na svet i svi su ovde prisutni na samitu ASEAN-a. Veoma često dolaze predsednici Amerike, Rusije, Kine. Zato mislim da je Srbija mnogo ovim dobila. Prvi put smo prisutni i bićemo stalno prisutni na ovakvom događaju“, ocenjuje Dačić.

Svoje prisustvo danas su potpisima prijateljskih ugovora, uz Srbiju, obezbedili Kuvajt i Panama.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike