Arno Gujon na čelu Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju

Zadatak Kancelarije je da se domaćoj i stranoj javnosti promovišu državni interesi kroz prezentovanje nacionalnih vrednosti i ciljeva naše zemlje.

Kancelarija će imati za cilj da doprinese boljem protoku informacija i obavljaće stručne poslove za potrebe Vlade Srbije.

Gujon je tim povodom, rekao da je velika čast biti u službi „slobodarske i slobodne Srbije“, zahvalivši predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Milošu Vučeviću na poverenju i velikoj podršci. “

Daću sve od sebe da stvorimo lepšu i istinitiju sliku o Srbiji i Srbima. Počinjemo sa radom odmah. Očekuje nas mnogo posla i izazova u kontekstu turbulentnog vremena kroz koje prolazimo i sve većih pritisaka na Srbiju“, rekao je Gujon.

Arno Gujon je rođen u Grenoblu, osnivač je francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ koja od 2004. godine pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji.

Autor je više knjiga o Srbiji i Kosovu i Metohiji na stranim jezicima i snimio dokumentarni film „Kosovo, hrišćanstvo u opasnosti“ o životu Srba na Kosovu i Metohiji koji je emitovan na francuskoj televiziji. 

Od 2012. godine živi u Srbiji i na osnovu zasluga u svom humanitarnom radu, dobio je državljanstvo Srbije 2015. godine.

Dobitnik je brojnih visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalih Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda, Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge.

Od novembra 2020. do maja 2024. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a osim maternjeg francuskog, govori srpski, engleski i ruski jezik.

(RTS)