Američki senatori u Prištini: ZSO do kraja godine

Senator Kris Marfi rekao je da su imali dobar razgovor o dijalogu, te da mu je drago zbog dogovora koji su postigli Beograd i Priština.

„Znamo da ovo uključuje neke teške odluke za obe strane. Srbija treba da prestane da sprečava ulazak Kosova u međunarodne organizacije. Smatramo da je razumljivo dozvoliti opštinama sa srpskom većinom da imaju priliku da koordiniraju usluge koje nude. Vreme je veoma važno, ovo je godina u kojoj ovo pitanje treba da se završi i da se omogući kretanje ka normalizaciji, što će dovesti do međusobnog priznavanja“, rekao je senator Kris Marfi na zajedničkoj konferenicji za medije.

Dodao je da nije slučajno što su posete regionu započeli upravo u Prištini, dodajući, kako prenose mediji na albanskom, „da nemaju boljeg prijatelja od Kosova“.

„Videli smo izvanredan ekonomski rast i strane investicije ovde na Kosovu. Hvala vam na vašoj posvećenosti borbi protiv korupcije i vašoj posvećenosti vladavini prava i mi smo uz vas sve vreme“, rekao je Marfi.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti je rekao da je na sastanku sa dva američka senatora razgovarao o odnosima sa Beogradom i rezultatima dijaloga uz posredovanje Evropske unije, sa akcentom na osnovni sporazum i aneks implementacije.

„Oni predstavljaju unapređenje odnosa dve zemlje i platforma su i prilika za njihovu punu normalizaciju. Stoga nam je potrebna puna, brza i bezuslovna implementacija“, rekao je Kurti.

I senator Geri Piters je istakao važnost sprovođenja sporazuma sa Beogradom.

„Ohrabreni smo postignutim dogovorom i implementacija je jedno od glavnih pitanja koje to treba da omogući“, rekao je Piters.

Američki senatori su se tokom dana sastali i sa predsednicom Vjosom Osmani.

(RTS)