Ambasada Srbije u Nemačkoj: Srbija odlučna da se nikad ne odrekne nasleđa na KiM

Ambasada Srbije u Nemačkoj je na zvaničnom nalogu na Tviteru objavila fotografiju manastira Visoki Dečani i istakla da je reč o srpskom srednjovekovnom manastiru koji se nalazi na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

Dodat je i link ka stranici na kojoj se nalazi Uneskova lista ugrožene svetske baštine, a na kojoj je manastir Visoki Dečani upisan kao ugrožena svetska baština u Srbiji, kao i manastir Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Delegacija nemačkih diplomata posetila je u petak Visoke Dečane i, kako je saopšteno iz manastira, razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je nakon te posete na Tviteru napisao da su „ambasadori posetili kosovski manastir Visoki Dečani koji se nalazi na listi Uneska“.

Delegaciju je predvodio politički direktor za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rajfenštul, a zajedno sa njim manastir Visoke Dečane posetili su nemački ambasadori u Prištini, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani.

Srpski manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Unesko, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

(RTS)


Ostavite komentar