Zbog tuče navijača Zvezde i Partizana – izgrednicima uslovne kazne i nanogice

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu saslušani su, u prisustvu branioca, svih 46 osumnjičenih tokom zadržavanja od 48 sati zbog tuče koja je izbila u subotu kod Vukovog spomenika pred fudbalsku utakmicu između Crvene zvezde i Partizana.

Posle saslušanja, zaključen je sporazum o priznanju krivičnog dela i to sa osumnjičenima M.O. (2003), M.Z.(1994), A.K. (1988), B.L. (2000), A.R. (1993), V.T. (2002), L.V. (2001), D.I. (2003), F.S.(2002), V.B. (1997), L.O. (2000). Oni su uslovno osuđeni sa utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od šest meseci koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo.

Kako dalje stoji u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva, Š.M. (1995) uslovno je osuđen na kaznu od osam meseci „koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo“.

Takođe, M.M. (1999)  je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci koju će izdržavati kod kuće, M.N. (1996) na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koja će, takođe, „biti izvršena u prostorijama u kojima osuđeni stanuje“.

Prema osumnjičenom P.I.(2001), piše dalje u saopštenju, zbog izvršenja krivičnog dela Nasilničko ponašanje iz čl. 344 Krivičnog zakonika Prvom osnovnom sudu u Beogradu podnet je predlog za određivanje pritvora na osnovu Zakonika o krivičnom postupku, jer postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi uticati na svedoke i druge učesnike događaja koji još nisu otkriveni i koji su saizvršioci navedenog krivičnog dela. Pominju se i „osobite okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo“.

Ostalima je ukinuto zadržavanje, i sledi procesuiranje u redovnom postupku.

 

(RTS)