Uhapšen muškarac zbog pokušaja računarske prevare u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu – Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i Poreskom upravom, uhapsili su D. M. (1995) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo računarska prevara u pokušaju, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, D. M. se sumnjiči da je u cilju povećanja šanse da bude izvučen kao dobitnik stana u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, napravio skriptu koja je automatski vršila izmene PFR brojeva fiskalnih računa i vremena njihovog izdavanja, a zatim i automatsko slanje tih računa ka aplikaciji navedene nagradne igre.

„Na taj način D. M. je, kako se sumnja, unošenjem netačnih, odnosno lažnih podataka, pokušao da utiče na rezultat elektronske obrade podataka“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su pretresom stana i drugih prostorija osumnjičenog, pronađeni dokazi koji potiču iz navedenog krivičnog dela.

„Zahvaljujući dobroj saradnji i pravovremenoj reakciji Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Uprave za tehniku MUP-a i Poreske uprave regularnost ove nagradne igre ni u jednom momentu nije dovedena u pitanje“, navode u MUP-u.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

(RTS)


Ostavite komentar