Tužilac traži 184 godine zatvora za pripadnike ''valjevske grupe''

Tužilac je predložio sudu da prilikom odmeravanja kazne na koje će da osudi pripadnike ove grupe od otežavajućih okolnosti ima u vidu da su višestruko osuđivani, njihovo držanje nakon učinjenih dela i težinu posledica.

Predložio da se vođa ove grupe M.L. za dva krivična dela iznuda osudi na kazne zatvora od 15 i 12 godina, dok je za krivično delo teško ubistvo Željka Đedovića predložio da se osudi na maksimalnu kaznu zatvora, odnosno na 40 godina.

Za drugooptuženog Z. J., koji se optužnicom tereti kao direktni izvršilac ubistva, tužilac je tražio da bude osuđen na kaznu zatvora od 40 godina, dok je za trećeoptuženog M.M., inače nekadašnjeg policajca, predložio kaznu zatvora od 20 godina takođe za ubistvo Đedovića.

Za tri krivična dela iznude tužilac je predložio da se A.P. osudi na kazne zatvora od sedam, pet i četiri godine, a D.V. za dva krivična dela iznude na kazne zatvora od sedam i četiri godine.

Za ista krivična dela tužilac je predložio da sud N.G. osudi na kazne zatvora od šest i sedam godina, a M.L. i A.B. za po jedno krivično delo iznuda na kazne zatvora od po šest godina, dok je za isto krivično delo za M.M. predložena kazna zatvora od pet godina.

Branilac M.L. tvrdi da njegov branjenik nije počinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret, te je predložio da se oslobodi od svih optužbi. Zatim je branilac Z.J. tražio od suda oslobađajuću presudu za ubistvo Đedovića, jer kako tvrdi, nema dokaza za navode tužilaštva.

Z.J. je zatim u svojim završnim rečima objasnio da je tog dana napao Đedovića kako bi ga samo zaplašio, što je uradio po nalogu N:J., inače svedoka saradnika u procesu Darka Šarića, ali je kako tvrdi, Đedović njega napao, a onda je Z.J. pucao.

Nastavak završnih reči zakazan je za petak. Tužilaštvo je odustalo od optužbe da su M.L. i Z.J. počinili krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i od optužbe za zločinačko udruživanje za sve optužene osim za vođu grupe M.L., a odustalo je i od optužbe za krivično delo falsifikovanje u odnosu na M.L.

Pripadnici ove grupe uhapšeni su 2009. godine, a suđenje je počelo naredne godine.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike