Svedočenjem Milanke Negić nastavljeno suđenje porodici dečaka koji je počinio masovno ubistvo u „Ribnikaru“

Izjavu sudu dala je majka ubijene Sofije, Milanka Negić, koja je govorila o odnosu sa ćerkom od rođenja sve do 3. maja. Ispričala je da joj je Sofija bila sve, da je bila nestvarno dete koje je plenio energijom.

„Kao da ste mrtvi od 3. maja, kao da mrtav čovek hoda. Nemate više tu životnu radost. Muziku slušam na silu jer je to bila veza mene i Sofije. Sve je sada na silu. Sve je neki trud da se pokrenete. Pomisao na vreme me užasava, da vreme prolazi a mog deteta nema. Sada i dalje mogu da učinim prisutnom, a vreme će proći i neće više moći da uradim“, rekla je Milanka Negić.

Ispričala je da joj sada teško pada i to što će petogodišnjeg sina, Sofijinog polubrata, uskoro morati da pripremi za školu.

„Jednog dana ću morati da vam kažem šta se stvarno desilo. Ne znam kako ću ga pustiti u školu kad zna da je njegov sestru drug ubio u školi“, rekla je Milanka i dodala da je za nju bilo nezamislivo da se tako nešto dogodi u školi.

Nakon sat i polaganja Milanke Negić, javnost je morala da napusti sudnicu jer su počela svedočenja braće i sestara ubijenih dece.

Juče su u sudu svedočili roditelji druge ubijene dece kao i Sofijin otac Slobodan Negić.

Advokat porodica ubijenih u masakru „Ribnikaru“ Ognjen Božović izjavio je da su uvredljive priče o novčanim davanjima Kecmanovića, čiji je sin počinio masakr.

Božović je ispred Palate pravde ocenio da su današnja saslušanja roditelja bila emotivna i smatra da je izrečeno dosta važnih stvari sa stanovišta odgovornosti učesnika i celokupnog društva.

Marina Ivelja je, sa druge strane, izjavila da je besmisleno voditi ovoliko parničnih postupaka, kojih je trenutno pet, jer su troškovi suda, veštačenja, postupka izvršenja i advokatski troškovi jako veliki.

Tužbu je podnelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodica žrtava masakra, a tuženi su maloletnik K. K. i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K. K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Takođe, vodi se i parnični postupak koji su protiv Kecmanovića, škole u kojoj se desio masakr i države Srbije i tu tužbu su podneli članovi porodice Dukić čija je ćerka tada ubijena.

Nastavnica istorije, koja je tada teško ranjena, nedavno je takođe podnela tužbu protiv roditelja maloletnog K. K.

(RTS)