Svedočenje partnerke oca koji je osmogodišnju ćerku držao zatočenu u stanu

Svedočeći pred sudom, I. L., bivša partnerka optuženog U. P., i sama ima status oštećene u ovom postupku, ispričala je da je 24. marta ove godine prijavila U. P. policiji za nasilje, kao i da je, potom,  zajedno sa policijom ušla u njegov stan i zatekla devojčicu mršavu i prljavu u kadi, u kupatilu, koje je bilo puno smeća.

Primetila je da je „takvu decu viđala samo na televizoru, poput izgladnele dece iz Afrike“.

Dodala je da je u stanu užasno smrdelo, kao da se smeće tu skupljalo godinama.

Navela je da nikada neće izbrisati tu sliku iz glave, jer je devojčica nakon što ju je ugledala, raširila ruke ka njoj, a malo kasnije i tražila da jede, odnosno pokazivala na kese sa hranom koje su bile ispred kupatila.

Kada je ugledala, navodi, počela da vrišti i kuka.

Opisala je u kakvom stanju se nalazio stan u kojem je devojčica boravila, odnosno da je svuda bila plastika i karton od hrane, i dodala da je stan izgledao kao otpad. 

Partnerka tvrdi da je bila zatočena u stanu

Detaljno je opisala kako ju je U. P. držao zatočenu u stanu od nedelje do petka, tvrdeći i da ju je tukao, zlostavljao i vređao, kao i da je lomio stvari po kući i pretio joj smrću.

Tvrdila je da je uspela da pobegne kada joj je on rekao da ode po cigare, dok je u sredu od njega saznala da je devojčica najverovatnije sama u stanu.

Optuženi U. P. joj je, kako je ispričala, prebacivao da zbog nje njegova ćerka ne jede i da je zapostavljena.

Tvrdila je da od ranije zna devojčicu i da se videla velika razlika u odnosu na stanje u kojem je zatečena tog dana, jer devojčica nije ni pričala već je samo gledala izbezumljeno.

Ona je ispričala i da ju je U. P., pet dana dok je bila zatvorena, drogirao i sam pio alkohol.

Dodala je da je U. P. uzeo ključ od ulaznih vrata i daj joj je, kad je jednom pokušala da izađe, kroz smeh rekao da će da izađe samo preko njega mrtvog.

Kako tvrdi, takođe joj je govorio da ona treba da se smiri u izolaciji i da je psihotična.

Sud 11. decembra odlučuje o suočenju 

Branilac je predložio suočenje svedoka i optuženog, dok se tužilaštvo protivilo ističući da bi to dovelo do sekundarne viktimizacije svedoka-oštećene.

Svedok-oštećena je tokom svedočenja plakala i tresla se.

Sudija je zakazao sledeće suđenje za 11. decembar do kad će odlučiti o predlogu za suočenje, zbog čega je na sledeće suđenje pozvao i I. L. i policajku koja je zatekla devojčicu u stanu.

Branilac je sudu na prethodnom suđenju dostavio dokument Centra za socijalni rad „Zvezdara“ u kom se, kako je rekao, navodi da je U. P. priznao svoju grešku i odrekao se roditeljskog prava. 

U. P je doveden iz pritvora u kom se nalazi od 28. marta.

Optuženom se na teret stavlja više krivičnih dela

Njemu se optužnicom na teret stavljaju krivična dela nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje, kao i da je tokom 2022. godine, sve do 24. marta 2023. godine, bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje ćerke, maloletne oštećene L. P.

Time je, navodi se u optužnici, učinio krivično delo nasilje u porodici sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje koje je učinio na štetu emotivne partnerke I. L. tako što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao i držao zatvorenom.

Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti obaveznog lečenje narkomana i obaveznog lečenja alkoholičara u skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka.

(RTS)


Ostavite komentar