Suđenje optuženom za masovno ubistvo u Malom Orašju i Duboni počinje 23. maja

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, Uroš Blažić i njegov otac R. B., koji je takođe obuhvaćen optužnicom, kratko će se izjasniti o krivici, dok će tužilac pročitati optužnicu, a odbrana izneti uvodna izlaganja i dokazne predloge.

Njegovom ocu R. B. sudiće se za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Urošu Blažiću stavljeno je na teret da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja, ubio 9 ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Blažića. Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca. Tužilaštvo je predlažilo maksimalnu kaznu od po 20 godina zatvora za Uroša Blažića i njegovog oca R. B.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu.

U svojoj odbrani pred tužiocem, Blažić nije pokazao nimalo kajanja za počinjeni masakr, već je pokušao sebe da predstavi kao žrtvu podsmeha žitelja mesta u kojima je počinio zločin.

(RTS)