Šta može biti okidač za oružani napad na vršnjake

Profesorka psihologije i socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka Jasna Hrnčić rekla je za RTS da je pucnjava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ tragedija celog naroda, kao i nešto što se u Srbiji dosad nije dešavalo.

„To je nešto što se redovno se dešava u SAD, o tome sam ja čitala kao stručnjak iz te oblasti, kaoi razlozima zašto se dešava, ali prvi put se to dogodilo u Srbiji. Ovo je ozbiljna tragedija, znači da je nešto što je najporaznije i za školskisistem, decu, roditelje“, rekla je Hrnčićeva.

Objašnjavajući šta može dovesti do ovakve tragedije, Hrnčićeva navodi da su to najčešće deca koja su pod pritiskomi koja imaju loše iskustvo u školi.

„Vrlo često se nalaze u situaciji koja je konfliktna i ne znaju da je reše, vuku ga različite strane i, na primer, roditelji pritiskaju na jednu, škola na drugu stranu, vršnjaci na treću. Često su zlostavljana, ismejavana deca i ono šot je izuzetno važno, to je faktor dostupnosti oružja. Oružje koje može toliko mnogo ljudi da uništi jedostupno detetu“, navela je Jasna Hrnčić.

Profesorka postavlja pitanje kako je detetu dostupno oružje i kako zaustaviti naoružanu osobu.

„Kako ćete to da zaustavite, čuvar je obučeno obuzbeđenje bez zaštite od teroritstičkih napada, na šta ovo liči kada čujete rezultate“, rekla je profesorka.

Celo gostovanje profesorke Hrnčić pogledajte u videu na početku teksta.

(RTS)