Specijalizovna veća u Hagu pustila jednog od vođa OVK Isnija Kiljaja da se brani sa slobode

Tu odluku donelo je Apelaciono veće 13. maja i u njoj se navodi da je sudija pojedinac zaključio da i dalje postoji osnovana sumnja da je Kiljaj, bilo sam ili u saizvršilaštvu sa drugim licima, izvršio krivična dela protiv vršenja pravosuđa, ali da postoji umerena opasnost od bekstva, kao i opasnost od ometanja toka krivičnog postupka i od izvršenja novih krivičnih dela.

Pored toga, sudija je ocenio da dalje zadržavanje Kiljaja u pritvoru u ovom trenutku ne bi bilo opravdano, a u obzir je uzeto i to što je Kiljaj skoro šest meseci u pritvoru, kao i da je za krivična dela za koja je osumnjičen predviđena kazna u trajanju od jedne do pet godina.

Iako je pušten na slobodu Kiljaj i dalje ima status osumnjičenog u postupku pred Specijalizovanim većima i njegov boravak na slobodi je uslovljen kaucijom od 30.000 evra, zabranom napuštanja KiM, redovnim javljanjem policiji, zabranom obraćanja javnosti putem medija ili društvenih mreža, pojavljivanjem pred Specijalizovanim većima ukoliko postoji potreba za to.

Kako se ističe, ukoliko prekrši bilo koji od navedenih uslova Kiljaj će biti uhapšen, navodi se u saopštenju.

U Haškom pritvoru nalazi se od novembra prošle godine, jer su u njegovom stanu u Mališevu pronađeni „poverljivi materijali povezani sa svedocima“ koje je, kako se sumnja, planirao da iskoristi ili ih je već iskoristio za ometanje i opstrukciju rada suda.

Kiljaj je bio jedan od vođa OVK u Mališevu, a posle rata, bio je gradonačelnik tog mesta i jedno vreme i zamenik ministra finansija u Prištini.

(RTS)