Saslušani poreski inspektori osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja

Nakon saslušanja osumnjičenih tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak da im odredi pritvor.

Šestoro zaposlenih u Poreskoj upravi uhapšeni su u ponedeljak u okrivu proširenja dve istrage koje se vode pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu protiv osumnjičenih za krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, odnosno jer su iskorišćavanjem svog službenog položaja omogućili izvršenje navedenih krivičnih dela.

Načelnik filijale Zemun A.P. na saslušanju je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu u ovoj fazi postupka, dok je poreska inspektorka u toj filijali D.S. iznela svoju odbranu.

A.P. je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinila D. S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću.

U odnosu na njih proširena je istraga koja je krajem marta ove godine pokrenuta protiv grupe od 25 osumnjičenih na čelu sa S.P. i još jednim osumnjičenim koji je u bekstvu, zbog sumnje da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara.

U odnosu na drugo četvoro poreskih inspektora proširena je istraga koja je u avgustu pokrenuta protiv A.O. i još šest osumnjičenih da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za 350 miliona dinara.

Osumnjičeni poreski inspektori u filijali Voždovac Lj.Š, D.S, A.B i T.V. i D.S. izneli su svoju odbranu na saslušanju u tužilaštvu.

Sumnja se da su oni i još jedan poreski inspektor filijale Voždovac koji je danas lišen slobode, od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV-a.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom unutrašnje kontrole Poreske uprave Ministarstva finansija nastaviti rad na procesuiranju svih zloupotreba u državnom aparatu, sa posebnom pažnjom usmerenom na rad Poreske uprave, koja je kičma finansijskog sistema države.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike