Proširena istraga zbog zloupotreba EPS-a, uhapšene još četiri osobe

Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno je ukupno šest osoba, četiri osobe koje su danas lišene slobode i dve protiv koje se već vodi istraga i koje se nalaze u pritvoru, saopštilo je Više javno tužilašto u Beogradu.

To su B. V. S. odgovorno lice stranog privrednog društva „Italiana Construcioni“ S.P.A ogranak u Beogradu i „Meta Balkan“ doo Beograd, N. T. direktor privrednog društva „Bauwasen“ doo iz Lazarevca, koji se nalaze u pritvoru, kao i V. B. odgovorno lice privrednog društva „Profil projekt“ doo Beograd, D. R. odgovorno lice privrednog društva „Nib part“ doo Beograd, N. L. odgovorno lice privrednog društva „Sbos konstrakšn“ doo Beograd i S. K. vlasnik preduzetničke radnje za auto-prevoz iz Uba.

Sumnja se da je B. V. S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78 dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima „Profil projekt“, „Nib part'“ i „Sbos konstrakšn“, kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu S. K., za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.

Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun privrednog društva „Bauwasen“ doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takođe sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od privrednog društva „Metal Balkan“ doo Beograd.

Nakon toga je N. T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao B. V. S., dok je preostali deo novca je zadržao na računu firme „Bauwasen“ doo iz Lazarevca.

Takođe, iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela pranje novca i poreska utaja iz Krivičnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osumnjičenima koji su danas uhapšeni određeno je zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega će biti donete odluke o daljem postupanju.

U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike