Produžen pritvor pripadnicima Balkanskog kartela

Pritvor im je produžen za još 30 dana, rekla je za Tanjug Milica Veličković iz Višeg suda u Beogradu.

Naredbom o sprovođenju istrage Javnog tužilaštva za organizovani kriminal osumnjičenom M. S. je stavljeno na teret izvršenje tri krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osumnjičenom M. L. je stavljeno na teret izvršenje dva  krivična dela – neovlašćena proizvodnja  i stavljanje u promet opojnih droga, a osumnjičenima M. J, D. Đ, M. M, D. N, I. C, R. R, G. P, M. R, M. P, V. S. i Lj. L. stavljeno je na teret izvršenje po jednog krivičnog dela i to neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Kako je ranije saopštilo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal naredbom o sprovođenju istrage, obuhvaćeno je još sedam osoba koje nisu lišene slobode.

Od toga dve osobe se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Peruu – Z. J, a D. M. se nalazi u  pritvoru po rešenju Kraljevine Holandije, dok se A. I. nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu.

Četiri osobe nalaze se u bekstvu.

Na saslušanju u tužilaštvu 11 osumnjičenih je iskoristilo zakonsko pravo i branilo se ćutanjem, a odbranu su izneli osumnjičeni Lj. L. i R. R. koji su negirali krivicu.

U okviru međunarodne akcije „EASY“, Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal 11. maja uhapsilo je i privelo vođe Balkanskog kartela koji je poslednjih godina organizovao šverc više od 7 tona kokaina na području Evrope. „Oko pet tona kokaina zaplenjeno je na Arubi, 1,2 tona kokaina zaplenjeno je u Belgiji, 743 kilograma kokaina je zaplenjeno u Holandiji“, rekao je tada načelnik Uprave kriminalističke policije  Ninoslav Cmolić na vanrednoj konferenciji za medije MUP-a.

(RTS)