Produžen pritvor braći optuženoj za trgovinu ljudima

Pritvor im je produžen zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, rekla je portparolka tog suda Milica Veličković.

Više javno tužilaštvo u Beogradu nedavno je podnelo sudu optužni predlog protiv šestoro okrivljenih među kojima su i dva brata. 

Imajući u vidu da je krivično delo posredovanje u vršenju prostitucije u nadležnosti osnovnog suda, predloženo je da se Viši sud u Beogradu oglasi stvarno nenadležnim za postupanje i da spise predmeta dostavi Trećem osnovnom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u optužnom predlogu predložilo da Treći osnovni sud u Beogradu nakon održanog glavnog pretresa sve okrivljene oglasi krivim i da osudi ih, pojedinačno na kaznu zatvora od godinu dana i na novčanu kaznu od 500.000 dinara.

U toku istrage koja je protiv okrivljenih pred ovim tužilaštvom pokrenuta 29. februara 2024. godine zbog sumnje da su izvršili krivična dela trgovina ljudima u saivršilaštvu i posredovanje u vršenju prostitucije u saivršilaštvu.

Oštećena krivičnim delom trgovina ljudima, koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva, promenila je iskaz, nakon čega je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima ovom tužilaštvu dostavio novi izveštaj sa podacima koji ne ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno ovo krivično delo prema njoj.

Sajtovi, oglasi i društvene mreže

Okrivljeni su optuženi zbog postojanja opravdane sumnje da su oktobra 2022. do 16. oktobra 2023. godine prema prethodnom dogovoru i sa podeljenim ulogama, navodili i podsticali tri ženske osobe na vršenje prostitucije.

Sumnja se da su putem sajtova reklamirali njihovu prostituciju, obezbedili im prostorije za obavljanje iste, i učestvovali u predaji navedenih devojaka drugim osobama.

Na sajtovima su oglasili brojeve telefona i ponudu da zgodne, mlade maserke muškarcima nude usluge senzualne i tantričke masaže na različitim lokacijama u gradu.

Na ovaj način oglasi su postali dostupni neodređenom broju osoba, čiji identitet nije unapred poznat, a za ugovaranje klijenata, odnosno vreme i mesto dolaska, ka i uslugu koja će im biti pružena bila je zadužena S. L.

Cene seksualnih usluga su, sumnja se, odredili U. P, M. P. V. S. i D. L, devojke su za sebe zadržavale 50 odsto ostvarene zarade, a 50 odsto su predavale okrivljenima.

Takođe, sumnja se da je V.S. preko društvene mreže Instragram nudio posao u cilju zapošaljavanja novih „maserki“, nudeći besplatnu obuku i dobru zaradu, uz smeštaj i jedan obrok, uz napomenu da prednost imaju „maserke“ od 18 do 40 godina.

(RTS)