Pripadnik Zemunskog klana posle 27 godina priznao krivicu za otmicu i razbojništvo

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Nikolom Bajićem prema kojem je on, nakon skoro 27 godina od izvršenja, u potpunosti priznao da je u grupi izvršio krivično delo razbojništvo 22. avgusta 1997. godine na štetu sada pokojnog N.S., tako što je zajedno sa okrivljenima Goranom Ristićem, Sašom Đajićem i Milanom Radukićem, kao i pokojnima Dušanom Spasojevićem, Milanom Lukovićem i Zoranom Vukojevićem zvanim Vuk, kao i još nekoliko NN lica, pretnjama i upotrebom sile prema oštećenom N.S. iz stana njegovih roditelja oduzeo veću količinu novca i dragocenosti.

Kako se navodi u saopštenju, okrivljeni Bajić je priznao da je izvršio navedeno krivično delo u vreme, na mestu i na način kako je to navedeno u dispozitivu optužnice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od 9. jula 2018. godine, kako u pogledu činjeničnih navoda, tako i u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela, za kaznu zatvora od četiri godine i obavezao se na plaćanje sudskih troškova u iznosu koji odmeri sud.

U pogledu imovinskopravnog zahteva oštećeni je upućen da svoje pravo ostvari u parničnom postupku. Sporazum će biti predat Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju.

Dodaje se da su, prema priznanju Bajića, okrivljeni Radukić i Đajić, kao i pokojni Vukojević, koji su u to vreme bili zaposleni kao policijski službenici PS Zemun, na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, službenim policijskim vozilom presreli putničko vozilo marke „Audi 80“, kojim je upravljao oštećeni N. S.

Jedan od trojice okrivljenih legitimisao se službenom policijskom legitimacijom i pretresao putničko vozilo oštećenog, nakon čega su mu sva trojica lisicama vezali ruke, a dvojica od njih ga ugurali u putničko vozilo marke „golf 2“, bele boje, na zadnje sedište, kojim je upravljao okrivljeni Goran Ristić i tim vozilom odvezli oštećenog sa lica mesta.

Kako se navodi, nakon kraće vožnje zaustavili su vozilo iz kog su dvojica okrivljenih izašla, a u vozilo je ušao Spasojević i selotejp trakom oštećenom zalepio usta i oči.

„Spasojević i Ristić su ovim vozilom odvezli oštećenog do Novog Beograda i parkirali ga u garažu zgrade na u Bloku 64, u blizini restorana „Kozara“, u kojoj su u vozilu ostali Ristić na mestu vozača, a na zadnjem sedištu oštećeni N.S, dok je Spasojević izašao iz vozila i na 12. spratu te zgrade, ušao u stan koji su koristili Bajić, Ristić, Spasojević, Luković i druga lica, pa je pozvao Bajića da krene za njim u garažu, što je on i učinio“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je, nakon što su ušli u garažu, Spasojević ušao u vozilo i seo pored oštećenog N. S, fizički nasrnuo na njega, drmajući mu glavu napred – nazad, istezajući mu vrat, udarajući ga pištoljem po glavi i preteći mu da će ostati živ ukoliko bude sarađivao.

Rekao mu je da oni znaju da njegovi roditelji u stanu imaju oko 500.000 nemačkih maraka te je zahtevao od oštećenog da kaže gde se nalazi novac u stanu njegovih roditelja rečima: „Gde je sef, gde je sef, gde je novac?“, pa kako bi oštećenog više zastrašio, pištolj „beretu“ je dao Bajiću, rekavši mu: „Drži ovaj pištolj“, što je dodatno uplašilo oštećenog, koji je tada rekao da se novac nalazi u stanu ispod parketa.

Spasojević je to telefonom javio Lukoviću koji se već nalazio u stanu roditelja N. S. u Požarevačkoj ulici gde je zajedno sa nekoliko NN lica vršio premetačinu tražeći novac.

Spasojević je potom napustio garažu i otišao u navedeni stan, u kom je NN lice, koje je bilo u stanu, podesnim predmetom, najverovatnije brusilicom, iseklo deo parketa u kom se nalazio sef, iz kog su oduzeli novac u iznosu od 50.000 nemačkih maraka, 20.000 dinara i dragocenosti – zlatan nakit u količini od oko 4,50 kilograma.

U međuvremenu u pomenutoj garaži Bajić i Ristić su u vozilu čuvali oštećenog cele noći sve dok Spasojević nije javio Bajiću da mogu da napuste garažu zajedno sa oštećenim, što su oni i učinili, pa su istim vozilom odvezli N. S. do jednog usamljenog mesta na Novom Beogradu, prema reci Savi, u blizini restorana „Marinada“ i nakon što su mu u vozilu skinuli lisice sa ruku, izgurali su ga iz vozila i napustili lice mesta.

(RTS)