Pripadnici valjevske grupe osuđeni na više od 100 godina zatvora

Vođa grupe Milan Lazarević, zvani Laza bombaš, osuđen je na ukupno 35 godina zatvora zbog krivičnih dela iznude i teško ubistvo Željka Đedovića. Drugooptuženi Zoran Jeličić kao direktni izvršilac ubistva Đedovća osuđen je na kaznu zatvora od 35 godina. 

Bivši policajac Milan Milijanović za pomaganje u ubistvu osuđen je 15 godina zatvora. Aleksandar Pavlović osuđen je za dva krivična dela iznude na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina, a Dejan Velimirović, takođe za iznudu, na četiri i po godine.

Nebojša Goloskoković osuđen je za dva krivična dela iznude na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam i po godina, Mirko Lazarević na kaznu zatvora od pet godina i Marko Miličković na kaznu zatvora od četiri i po godine.

Aleksandar Bošković je oslobođen od optužbe za iznudu i za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, za koje krivično delo je oslobođen i prvooptuženi. Svim osuđenima u kazne zatvora uračunato je vreme provedeno u pritvoru, dok je Lazareviću i Jeličiću pritvor i produžen.

Istom odlukom suda obavezani su da plate troškove postupka, kao i solidarno da uplate oštećenom Milanu Pavlovću oko 900.000 dinara. Sudija Svetlana Aleksić je obrazlažući presudu navela da je od otežavajućih okolnosti veće cenilo da su Milan Lazarević, Jeličić, Velimrović, Miličković, Mirko Lazarević i Goloskoković, višestruko osuđivani, mahom za krivična dela sa elementima nasilja, a Goloskoković čak 13 puta.

Od olakšavajućih okolnosti sud je cenio da Pavlović i Milijanović nisu ranije osuđivani, kao i porodične prilike svih osuđenih.

Sudija je istakla da su tokom ovog postupka bile brojne zloupotrebe, jer su optuženi često otkazivali punomoćja advokatima i neki od optuženih su tokom postupka imali oko 30 ili 40 branilaca. Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Jeličićev advokat Nikola Jovanović najavio je da će odbrana uložiti žalbu na ovu presudu i dodao da u drugom stepenu očekuje umanjenje kazne Jeličiću.

Javni tužilac za organizovani kriminal je u svojim završnim rečima predložio sudu da pripadnike ove grupe osudi za više krivičnih dela među kojima je i teško ubistvo, na kazne zatvora od ukupno 184 godine, dok je odbrana optuženih trazila oslobađajuce presude.

Tužilac je predložio sudu da prilikom odmeravanja kazne na koje će da osudi pripadnike ove grupe da od otežavajućih okolnosti ima u vidu da su višestruko osuđivani, njihovo držanje nakon učinjenih dela i težinu posledica. Pripadnici ove grupe uhapšeni su 2009. godine, a suđenje je počelo sledeće godine.

Suđenje su obeležili brojni incidenti, a neki od njih su bili kada se Jeličić u sudnici isekao žiletom po vratu i licu, a on je i ošamario advokata ispred suda.

(RTS)


Ostavite komentar