Preslušavanjem iskaza okrivljenih nastavljeno suđenje Belivukovoj grupi

U sudnici su danas preslušani audio snimci saslušanja V. D. i A. Š., koji tvrde da su ti iskazi dati pod prisilom policije.

Ti iskazi su bili izuzeti iz dokaza ali je Apelacioni sud naknadno ukinuo tu odluku i naložio sudu da prvo presluša te iskaze. A. Š. je na tom saslušanju naveo da je iz Prokuplja u Beograd došao u oktobru 2019. godine, te da je prvo radio u piceriji na Vračaru, a potom i na stadionu Partizana u restoranu, u sklopu kog je i živeo, odnosno spavao u jednoj sobi.

Na pitanje policajca ko mu je u restoranu bio menadžer odnosno ko mu je davao instrukcije, A. Š. je odgovorio M. T., koji je takođe optužen u ovom predmetu.  On je tada naveo i da je pripadnik navijačke grupe Partizana, dok je na pitanje ko je dolazio na stadion odgovorio da su kada su bile utakmice dolazili Belivuk i Miljković, ali on, kako tvrdi njih ne poznaje lično, A. Š. je danas ponovio da su ga policajci maltretirali pre tog snimka, i poručio sudiji da uporedi njegov glas tada i sada, aludirajući da je satima sedeo na toj stolici i da mu je prećeno i slično. 

Tužilac sa druge strane tvrdi da su policajci radili sve po zakonu, te da je njemu tada dodeljen advokat po službenoj dužnosti, dok je A. Š. tvrdio da je tražio nekog drugog advokata ali su mu policajci ipak dodelili po službenoj dužnosti.

Optuženi V. D. je takođe rekao da je njemu prećeno pre samog saslušanja. Zatim je nastavljeno sa prikazivanjem pisane dokumentacije.

Advokat Dejan Lazarević, koji je inače na početku ovog postupka branio nekoliko pripadnika grupe, ali je onda 2022. godina u aprilu uhapšen kao član grupe Darka Šarića, ponovo je angažovan  kao advokat desetorice pripadnika ove grupe. 

Lazarević sada zastupa Miljkovića, Belivuka, N. Đ., M. B., M. B., S. R., V. G., D. T., N. J. i D. M. Pripadnici ove grupe negiraju krivicu i tvrde da su fotografije ubijenih muškaraca fotošopirane, te da nikog nisu ubili. 

Sa druge strane tri pripadnika ove grupe, Bojan Hrvatin, Srđan Lalić i Nikola Spasojević nagodila su se sa tužilaštvom da za manje kazne zatvora svedoče o ubistvima i drugim delima koja su pripadnici ove grupe činili.

Advokat Dejan Lazarević je u nastavku suđenja tražio da se kao dokaz izuzme zapisnik o uviđaju iz kuće u Ritopeku. Istakao je da taj zapisnik nije verodostojan, jer je, kako tvrdi, načelnik forenzike ušao u skrivenu prostoriju u toj kući, gde se nalazila mašina za mlevenje mesa, bez opreme, odsnosno u civilu, dok on tada nije legitimisan kao osoba koja je ušla u tu prostoriju.

On tvrdi da su izveštaji forenzike falsifikovani, zbog čega je tražio da se zapisnik o uviđaju izuzme iz dokaza, a isto to je tražio i advokat Nikola Jerković, jer kako tvrdi nije bila naredba suda, pa je uviđaj obavljen nezakonito.

Odbrana je takođe dodala da su vrata kuće u Ritopeku nakon što su ga policajci zapečatirali, sami i ponovo otvorili bez naloga suda. 

Postupajući tužilac koji je i tad bio na uviđaju u aprilu 2021. godine tvrdi da je sve rađeno po zakonu, i da do danas niko nije stavio primedbu na zapisnik o tom uviđaju, a da policija koja je stavila pečat na vrata kuće može i da ga skine.

Za reč se javio i Miljković koji je podržao reči advokata i istakao da tužilac ne razlikuje uviđaj od pretresa. Sudija je napravila pauzu od 10 minuta radi donošenja odluke da li će izuzeti zapisnik o uviđaju iz dokaza.

Tog dana u aprilu je pronađena skrivena prostorija u kojoj su kako se navodi u optužnici pripadnici ove grupe ubijali žrtve.

(RTS)


Ostavite komentar