Podignuta optužnica protiv 30 osoba, među njima i inspektori – oštetili budžet Srbije za više od 195 miliona dinara

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, okrivljenima se na teret stavlja 29 radnji izvršenja krivičnih dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, Neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, Pranje novca i Zloupotreba službenog položaja.

Tužilaštvo je predložilo sudu da zbog opasnosti da bi mogli da ponove krivična dela u kratkom vremenskom periodu produži pritvor za šest okrivljenih,  među kojima su i dva poreska inspektora, koja su nedavno lišena slobode.

I dalje su na snazi naredbe o zabrani raspolaganja u odnosu na nekretnine osumnjičenih, luksuzna vozila, kao i naredbu o zabrani raspolaganja novčanim sredstvima sa dinarskih i deviznih računa osumnjičenih i sa njima povezanih trećih lica.

Optužnica je podignuta protiv S. P., A. N. (koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica), A. K., N. M., G. P., V. P., R. Š., S. Č., N. P., M. Č., Z. S., S. P., R. G., Ž. Lj., S. S., P. P., B. C., D. P., D. P., I. P., D. M., Z. M., T. F., M. R., M. P., Lj. R., S. P., A. S. kao i protiv D. S. i A. P.

Sumnja se da su S. P. i A. N. od 17. januara 2021. do 15. avgusta 2022. godine u Zemunu, na više različitih lokacija – sedišta firmi PD “Panatic System”, PD “D&A Agent”, PD “Wazex group”, PD “Hobby adv Sistem, PD “Fud city”, PD “A-NET MCMXCII”, PD “Scanius”, PD “Matić šped” i PD “VP Gold”, organizovali grupu koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prikazivali lažni promet robe

Oni su osmislili plan za vršenje krivičnih dela i dogovorili se da preko okrivljenih pripadnika grupe preuzmu kontrolu nad upravljanjem i rukovođenjem više privrednih društava i to S. P. nad PD “Panatic System”, PD “D&A Agent”, PD “Wazex group”, PD “Hobby adv Sistem”, PD “Fud city”, a A. N. nad PD “A-NET MCMXCII”, PD “Scanius”, PD “Matić šped” i PD “VP Gold”, pri čemu su između tih privrednih društva stvorili privid obavljanja legalne privredne delatnosti putem fiktivnog prometa i lažnih transakcija.

Na osnovu nepostojećih poslovnih transakcija oni su međusobno sačinjavali i razmenjivali ulazne i izlazne fakture i prateće isprave, kao pokriće za to što su u mesečnim poreskim prijavama neosnovano tražili i dobijali povrat poreza na dodatu vrednost od Ministarstva finansija Republike Srbije.

Oni su, kako se sumnja, na osnovu lažno sačinjene poslovne dokumentacije, putem lažnih činjenica i sačinjavanjem faktura sa neistinitom sadržinom prikazivali lažni promet robe, pa su na osnovu toga podnosili poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja Poreskoj upravi i izvršili nezakonit povrat pdv-a.

Novcem kupovali stanove, poslovne prostore, skupocene automobile…

Novac dobijen od nezakonitog povrata pdv-a i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu višem od 109.221.009,00 dinara, na koji način su izvršili krivično delo Pranje novca.

Načelnik Odeljenja za poresku kontrolu filijale Poreske uprave Zemun A. P. i poreski inspektor u toj filijali D. S. terete se za krivično delo Zloupotreba službenog položaja, izvršeno u periodu od 14. juna 2021. godine do 13. jula 2021. godine.

A. P. je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o izvršenoj poreskoj kontroli koji je sačinila Dragana S, iako je znao da nije izvršen popis zaliha robe i da nisu preduzete sve potrebne radnje provere.

(RTS)


Ostavite komentar