Počelo suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“, negirali krivicu

U Palatu pravde, ispred koje je veliki broj novinara, u pratnji advokata došla je Miljana K., majka dečaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca Vladimira K. dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

„Očekujem zakonito i fer suđenje na kraju kojeg će sud osuditi optužene za krivična dela koja im se stavljaju na teret po osnovu predloženih dokaza tužilaštva i izreći predložene kazne zatvora“, rekao je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović uoči početka suđenja.

Suđenju će prisustvovati i dvojica postupajućih tužilaca Nikola Uskoković i Ivan Jevtić, kao i članovi porodice ubijenih, koji su u ovom predmetu oštećeni.

Na početku suđenja sud je odlučio, po predlogu tužilaštva, da se sa glavnog pretresa isključi javnost zbog zaštite interesa malolenih lica.

Nakon toga tužilaštvo i odbrana bi trebalo da iznesu svoja uvodna izlaganja, dokazne predloge te da se optuženi izjasne o krivici. Suđenje je zakazano i za sutra. 

Tužilaštvo za oca dečaka predložilo kaznu od 12 godina zatvora

Pored oca Vladimira K. i majke Miljane K., optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ R. I. i instruktora u tom klubu N. M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti  za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrrijalne štete usled smrti bliskog lica.

(RTS)


Ostavite komentar