Osumnjičeni za masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju ostaje u pritvoru

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu na rešenje o produženju pritvora U. B., osumnjičenom da je 4. maja 2023. godine u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet, a ranio 12 osoba.

Branilac osumnjičenog je uložio žalbu na rešenje Višeg suda u Smederevu kojim je U. B., njegovom ocu R. B., ujaku osumnjičenog G. B. i bratu od ujaka osumnjičenog B. G. produžen pritvor za još 30 dana.

Apelacioni sud je odbacio žalbu kao neosnovanu i potvrdio je odluku prvostepenog suda.

Drugostepeni sud smatra da je Viši sud pravilno zaključio da postoji opasnost od bekstva u slučaju U. B., jer je on preduzimao brojne radnje u cilju bekstva i skrivanja od policije, kako u toku, tako i nakon masakra.

„Pravilno je zaključeno da postoji opasnost da bi U. B. u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo, imajući u vidu da je osumnjičen da je tog 4. maja pokazao naročitu upornost, istrajnost, bezobzirnost, brutalnost i odsustvo svake empatije prema oštećenima, ostavljajući ih bez ikakve pomoći, napuštajući, potpuno mirno, mesta događaja i sve vreme ispoljavajući  izuzetno visok stepen kriminalne volje“, piše u saopštenju Apelacionog suda.

„U. B. u pritvoru i zbog uznemirenja javnosti“

Ocenjeno je i da su ispunjeni uslovi da se U. B. zadrži u pritvoru i zbog uznemirenja javnosti, s obzirom na to da je optužen za krivično delo teško ubistvo, te da su način izvršenja i težina posledica doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

U ovom slučaju, Viši sud u Smederevu bi trebalo da zakaže početak suđenja.

Viši sud u Smederevu je ranije doneo rešenje o potvrđivanju optužnice protiv U. B. i R. B., dok se oglasio mesno nenadležnim u odnosu na ujaka i brata od ujaka iz Vinjišta, smatrajući da je za njih nadležan Viši sud u Kragujevcu.

U. B. je optužnicom stavljeno na teret teško ubistvo u sticaju sa  krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu, R. B., na teret se stavlja izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je R. B. u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje.

G. G. i B. G. iz iz Kragujevca su optuženi zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

(RTS)