Osumnjičeni članovi Balkanskog kartela saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal, predložen pritvor

Iz tužilaštva navode da se ta organizovana kriminalna grupa, čiji su članovi juče uhapšeni, tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina.

Naredba o sprovođenju istrage doneta je, kako se navodi, protiv M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D. N., I. C., R. R., G. P., M. R., M. P., V. S. i Lj. L., koji su danas saslušani u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

„Naredbom o sprovođenju istrage, obuhvaćeno je još sedam lica koja nisu lišena slobode. Od toga dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Republici Peru Z. J., a D. M. nalazi u pritvoru po rešenju Kraljevine Holandije, dok se A. I. nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu. Četiri lica nalaze se u bekstvu“, navode iz tužilaštva.

Dodaje se da je u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal 11 osumnjičenih iskoristilo zakonsko pravo i branilo se ćutanjem, a odbranu su izneli osumnjičeni Lj. L.i R. R. koji su negirali krivicu, kao i da je prilikom pretresa stanova i drugih objekata čiji su osumnjičeni vlasnici ili korisnici pronađena velika količina novca na različitim lokacijama.

„Samo kod jednog osumnjičenog V. S., koji ima prebivalište na adresi gde je lišen slobode u mestu Žitište, pronađen je novac sakriven u buradima u iznosu od tri miliona evra u različitim apoenima“, naveli su iz tužilaštva.

Dodaje se da je pored navedenog, prilikom pretresa jednog od stanova koji su koristili osumnjičeni na teritoriji grada Niša, pronađena veća količina oružja i eksplozivnih naprava.

„S obzirom da je u toku veštačenje zaplenjenog oružja, u narednom periodu će se izjašnjavati na okolnosti koje se odnose na ilegalno posedovanje oružja. Pored novca i oružja, oduzeti su skupoceni satovi i nakit kao i vozila“, ističu u saopštenju.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo sve račune, sefove, svu pokretnu i nepokretnu imovinu – stanove, kuće i vozila osumnjičnjenih lica.

„Akcija koja je uspešno sprovedena na teritoriji Srbije izvršena je i u saradnji sa EUROPOLOM, EUROJUST i Pariskim tribunalom odnosno Odeljenjem zaduženim za borbu protiv organizovanog, finansijskog i sajber kriminala „JUNALCO“, u kojoj su prukupljani krucijalni dokazi sa Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i drugi dokazi koji su neophodni za postupanje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a čime je razbijen ovaj ‘balkanski’ kartel“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je javni tužilac za organizovani kriminal nakon saslušanja osumnjičenih, predložio sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se u odnosu na sva lica odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva i ponavljanja krivičnog dela.

(RTS)