Optuženi da su proizvodili kanabis u Prokuplju i stavljali drogu u promet

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Tužilaštvo je predložilo Višem sudu u Beogradu da M. J., N. R. i D. S. produži pritvor da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

U optužnici se navodi da postoji opravdana sumnja da su M. J., N. R. i D. S. od kraja avgusta 2022. do 10. jula 2023. u Prokuplju, mesto Zlata, neovlašćeno proizvodili opojnu drogu kanabis, ukupne mase oko šest kilograma.

M. J. je, kako se sumnja, krajem avgusta 2022. godine sa N. R. i D. S. dogovorio da se porodična kuća jednog od osumnjičenih u mestu Zlata adaptira za proizvodnju opojne droge, što je i učinjeno, a obezbeđena je oprema i materijal namenjen za proizvodnju opojne droge.

N. R. i D. S. su instalirali opremu – elektropumpe, ventilatore, UV lampe, sijalice veće snage, filtere za prečišćavanje vazduha – i učestovali u proizvodnji opojne droge, tako što su zalivali i prehranjivali biljke kanabisa, kontrolisali osvetljenje, temperaturu i vlažnost vazduha.

Takođe su kupovali materijal i supstance namenjene za proizvodnju opojne droge.

M. J. je, kako se sumnja, učestalo komunicirao sa osumnjičenima starajući se o logistici odnosno nabavci neophodne opreme za proizvodnju opojne droge, te vršeći nadzor i kontrolu procesa nabavke, montaže i proizvodnje.

„Policijski službenici MUP Službe za borbu protiv droga izvršili su 10. jula pretres navedene kuće, u kojoj su zatekli D. S. i pronašli 145 saksija sa stabljikama opojne droge kanabis, ukupne neto mase oko šest kilograma, te 145 komada semenki kanabisa, kao i hemikalije i druge tečnosti neophodne za rast biljaka, a što je sve privremeno oduzeto od osumnjičenog“, naglašeno je u saopštenju.

M. J. i D. B. su optuženi jer postoji opravdana sumnja da su 8. marta 2022. godine u Surčinu, mestu Progar, u dvorištu JP „Pošta Srbije“ neovlašćeno prodali preko 250 grama heroina kupcu.

Postupak je razdvojen jer je M. J. dogovorio prodaju navedene količine opojne droge, koju je osumnjičeni D. B. po njegovoj instrukciji odneo do dvorišta JP „Pošta Srbije“ i predao je kupcu.

(RTS)


Ostavite komentar