Opljačkane dve kuće u Miloševu u opštini Obilić

Kako se navodi u saopštenju, to selo je etnički gotovo očišćeno od Srba, a svega nekoliko srpskih porodica koje su ostale da žive u tom mestu sada dodatno strahuju za svoju imovinu, ali i za svoju bezbednost, posebno imajući u vidu da su se njihovi domovi već nalazili na meti albanskih ekstremista.

„Budući da je ovim porodicama poljoprivreda glavni izvor egzistencije, jasna je namera albanskih izgrednika koji su izveli ovaj sramni čin da preostale Srbe ostave bez uslova za goli život i zauvek ih proteraju sa kućnog praga“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da Kancelarija gotovo svakodnevno upozorava predstavnike međunarodnih institucija o konkretnim slučajevima ugrožavanja osnovnih ljudskih prava Srba na KiM koji se danas, u 21. veku odvijaju pred očima svih međunarodnih misija koje deluju na prostoru KiM, ali adekvatne reakcije nema.

Ističe se da se verbalno nasilje prema srpskom narodu, koje koriste političari iz Prištine, lančano prenosi na svakodnevni život ljudi koji žive na prostoru KiM i generiše incidente na terenu.

Srpska lista je saopštila da pljačkanje dve srpske kuće u selu Miloševo u opštini Obilić nisu obična krađa, već etnički motivisani napadi, koji su „deo šireg plana za progon srpskog naroda“ sa Kosova i Metohije.

Tokom prethodna dva dana kuće Srba u selu Miloševo našle su se na udaru ”kriminalnih struktura koje sistematski ekonomski devastiraju i fizički zastrašuju Srbe širom Kosova i Metohije”, saopštila je Srpska lista.

(RTS)


Ostavite komentar