Određen pritvor Isniju Kiljaju

Sudija je zaključio da postoji osnovana sumnja da je Kiljaj, koji je uhapšen u petak, počinio krivična dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i da postoje opravdani razlozi za sumnju da postoji rizik od bekstva Kiljaja.

Postoje opravdani razlozi za sumnju i da će on uništiti, prikriti, promeniti ili krivotvoriti dokaze ili ometati tok krivičnog postupka uticajem na svedoke, žrtve ili saučesnike, kao i da će ponoviti krivično delo, navedeno je u saopštenju Specijalizovanih veća. 

Nalog za hapšenje Kiljaja izdao je Specijalizovani tužilac za krivična dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i povredu tajnosti postupka.

Specijalizovano tužilaštvo tzv. Kosova sa sedištem u Hagu saopštilo je 4. novembra da su u kući Kiljaja tokom pretresa pronađeni poverljivi materijali, koji su u direktnoj vezi sa svedocima i sudskim postupkom pred Specijalizovanim većima, a koje Kiljaj nije bio ovlašćen da poseduje.

Kiljaj je 2019. godine bio pozvan u Hag na razgovor, ali tada nije precizirao u kom svojstvu je bio pozvan. Specijalizovana veća imaju mandat da istraže zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela počinjena od januara 1998. do decembra 2000. godine.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila, a u Prištini su od 30. oktobra do 1. novembra izvršeni pretresi kuća četvorice nekadašnjih Tačijevih savetnika.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Takozvana OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

(RTS)


Ostavite komentar