Nesreća na stanici „Užice teretna“, mlađa osoba teško povređena od strujnog udara

Na zahtev otpravnika vozova u železničkoj stanici „Užice teretna“, isključen je napon u kontaktnoj mreži iznad pruge Užice – Užići, jer je otpravnik vozova primetio mlađu osobu kako se penje po vagonima na petom staničnom koloseku, navodi se u saopštenju.

Ta osoba je, kako se dodaje, potom ušla u strujno kolo iznad pruge i doživela strujni udar. O nesreći je obaveštena Hitna pomoć.

Iz Infrastrukture podsećaju da kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine 25 hiljada volti i da čak nije potrebno ni da se dodirnu strujni vodovi da bi došlo do strujnog udara.

Dovoljno je da se samo uđe u strujno kolo, koje može biti i par metara udaljeno od kontaktne mreže. Prosečno godišnje nastrada pet uglavnom mladih osoba od strujnog udara iz kontaktne mreže, najčešće tokom penjanja na vagone.

Infrastruktura železnice Srbije zato ponovo apeluje i upozorava da se ne penje na vagone, da je to najstrože zabranjeno i opasno po život, i da se u stanicama poštuju znakovi upozorenja, jer se takvi slučajevi gotovo po pravilu završavaju tragično.

(RTS)