Nastavljeno suđenje Tačiju i drugim bivšim liderima tzv. OVK, suđenje ponovo zatvoreno za javnost

Identitet svedoka je zaštićen i objavljen je na sajtu Specijalizovanih veća pod brojem W04325, a suđenje je ponovo zatvoreno za javnost.

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je ranije da ima više od 300 svedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, na severu Albaniji.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

U međuvremenu advokati Gregori Kiho i Džo Rider i njihovi pravni timovi podneli su zahtev za povlačenje sa slučaja Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, zbog „neispunjavanja obaveza bivšeg predsednika Kosova i lidera OVK“ prema njima.

Prema uredbi, kada bude imenovana sledeća grupa odbrane, prethodni advokati moraju da nastave saradnju u roku od najviše 45 dana od trenutka kada se imenuju novi pravni zastupnici, a napominje se da Tači može i sam da se brani pred sudom, kao i da je moguće da mu Specijalizovana veća dodele pravnog zastupnika, ukoliko nema dovoljno finansijskih sredstava da plati advokata.

(RTS)


Ostavite komentar