Nastavljeno suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Na današnjem suđenju punomoćnici oštećenih su iznosili uvodna izlaganja.

Suđenje je ranije završeno kako bi sudija odlučio da li će oštećeni koji nisu svedoci moći da prisustvuju suđenju.

Sledeće suđenje zakazano je za 29. februar kada bi optuženi trebalo da iznesu odbranu.

Suđenju je prisustvovao i Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Roditelji ubijene dece po izlasku iz sudnice su vređali i dobacivali advokatima Irini i Borivoju Boroviću, koji inače brane roditelje dečaka koji je koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Oni su dobacivali da lažu i da „brane kriminalce“.

Anđelko Aćimović rekao je novinarima ispred sudnice da bi danas bio 15. rođendan njegove ćerke, zbog čega su organizovali da na klizalište na Tašmajdanu dođu deca iz Ribnikara kako bi proslavili njen rođendan.

Na prethodnom suđenju sudija je usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost. Na tom suđenju tužilac i deo odbrane su imali svoja uvodna izlaganja.

Svi optuženi su juče kratko negirali krivicu.

U Palatu pravde u pratnji advokata danas je došla M. K. majka dečaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca V. K. dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

Članovi porodica ubijenih su danas ostali ispred sudnice dok su u sudnicu pozvani optuženi, branioci i punomoćnici oštećenih.

Članovi porodica ubijenih nosili su njihove slike, koje su poslagali na klupu ispred sudnice.

Pored oca i majke, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, R. I. i instruktor u tom klubu N. M..

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud V. K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku M. K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ R. I. i instruktora u tom klubu N. M predložena kazna zatvora od po tri godine.

Otac se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti

V. K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka M. K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrrijalne štete usled smrti bliskog lica.

(RTS)


Ostavite komentar