Nastavljeno suđenje Dragoljubu Simonoviću za zloupotrebu položaja

Danas je svedočio inspektor u tadašnjoj Službi za budžetsku inspekciju M. I. koji je rekao da su redovnom inspekcijskom kontrolom utvrdili da je bilo nezakonitosti u isplaćivanju solidarne pomoći.

Zakonom je predviđeno da opština može da isplati radnicima jubilej, ali u to ne spada i 13. plata, objasnio je svedok.

Odluka da se isplati solidarna pomoć izglasana je u toj opštini, a kako je kazao svedok, predsednik iste je pre nego što je naložio isplate morao da ima potpisan ugovor, obračun ili slično sa šefom budžeta ili načelnikom finansija.

Svedok je pojasnio da je 15 miliona dinara, za koliko se Simonović tereti da je oštetio budžet, bruto iznos, odnosno isplata zajedno sa doprinosima i porezom.

Kada je reč o isplati jednokratne pomoći zaposlenima, Simonović je, kako ističe svedok, morao da ispuni određene kriterijume, odnosno da navede zbog čega je isplaćuje određenim zaposlenima.

Sledeće suđenje je zakazano za 3. novembar kada će tog svedoka sud da ispituje.

Simonović se optužnim aktom tereti da je nezakonitim postupanjem u decembru 2018. godine prouzrokovao štetu budžetu GO Grocka u iznosu od 11.647.035,63 dinara.

On je, kako se sumnja, suprotno odredbama Zakona o budžetu i Odluke o budžetu GO Grocka za 2018. godinu, u decembru te godine doneo rešenje kojim se odobrava isplata godišnje nagrade za 2018. godinu zaposlenim, imenovanim, postavljenim i izabranim licima u GO Grocka od po 50.000 dinara, a koja se uvećava za pripadajuće poreze i doprinose.

B. B. Đ. takođe se sumnjiči da je nezakonitim postupanjem u novembru 2018. godine prouzrokovala štetu budžetu GO Grocka u iznosu od 3.993.000,00 dinara.

Sumnja se da je ona, suprotno propisima, u novembru 2018. godine donela rešenje kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći zaposlenim i postavljenim licima na osnovu kojeg je istog dana iz budžeta opštine izvršena isplata ukupnog bruto iznosa od 3.993.000,00 dinara.

U optužnom predlogu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu predložilo je sudu da Simonovića osudi na kaznu od dve godine i šest meseci zatvora, a B. B. Đ. na šest meseci zatvora.

Takođe je predloženo da sud oboma izrekne meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti koje se odnose na raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovanje i čuvanje javne svojine i raspolaganje novčanima sredstvima – Simonoviću u trajanju od pet godine, a B. B. Đ.

(RTS)


Ostavite komentar