Nastavljeno suđenje Belivukovoj grupi, privremeno im oduzeti skupoceni automobili i satovi

Prikazana je dokumentacija o oduzetim pedmetima od M. B., među kojima je nekoliko telefona, za koje on tvrdi da su dečiji, dok je za jedan stari mobilni telefon marke „blekberi“ naveo da ga niko nije koristio.

Takođe, od njega su oduzeti sat „roleks“, kao i nekoliko automobila, dok je M. B. rekao da jedan automobil „BMW“ nije isplaćen, pa je tražio da se taj automobil vrati vlasniku.

D. T. je nakon što je prikazana dokumentacija o pretresu jedne kuće, rekao da to nije njegova kuća i da nije potpisao zapisnik o oduzetim stvarima.

U prostorijama koje je koristio M. B. pronađena su i zaplenjena dva ručna sata marke „roleks“, dva telefona sa instaliranom aplikacijom „Skaj“ i automobil marke „BMW X6“.

Od njega je oduzeta i lična karta Marka Miljkovića koji se javio i rekao da je tražio ličnu kartu i da je video da je oduzeta od M. B.

Prikazani su i spisi veštačenja uzetih DNK uzoraka, na šta je odbrana stavila predlog da se ispita DNK veštak.

Takođe, prikazana su i veštačenja elektronskih uređaja koji su pronađeni kod Belivuka i Miljkovića.

Miljković je naveo da u toj dokumentacjiji, ne piše da je od njega oduzet „Skaj“ telefon, koji je od njega, kako tvrdi, oduzet u SBPOK-u.

Belivuk i branioci su konstatovali da na tim dokumentima piše datum 1. jun 2020. godine, dok su oni uhapšeni pola godine kasnije, zbog čega su tražili da se ti predmeti izuzmu iz dokaza, ali im je tužilac pojasnio da je to početak primene softvera.

Sudija je prekinula suđenje koje se nastavlja sutra kada će biti preslušani i audio-snimci presretnutih razgovora između članova grupe.  Takođe, hard disk koji je oduzet od M. R. će biti otvoren i pregledan na nekom od narednih suđenja, a Miljković je rekao da sve što se nalazi na tom hard disku njima ide u prilog.

Miljkovićev advokat je pitao ko je M. R., odnosno sa kim je u srodstvu, na šta je tužilac rekao da nije ni sa kim u srodstvu, kao i da protiv nje nije pokrenut krivični postupak.

Mediji su ranije pisali da je M. R. bila Belivukova prijateljica. Belivuk se danas u sudnici pojavio sa dva para lisica na sebi koje su bile vezane jedne za druge.

Advokati i optuženi tražili odlaganje suđenja

Advokati i optuženi pokušali su da odlože današnje suđenje, ipak je sudija ipak odlučila da odbije njihove zahteve, održi suđenje i nastavi prikazivanje pisane dokumentacije o pretresu kuće u Ritopeku, gde su pripadnici ove grupe, kako se sumnja, ubijali svoje žrtve.

Postupajuća sudija je, između ostalog, rekla da se Vuk Tufegdžić, advokat pevača Stefana Đurića zvanog Rasta obratio sudu i da je, navodeći da je automobil koji je oduzet od optuženog V. G., zapravo Đurićev, tražio da se vrati njegovom klijentu.

V. G. je potvrdio da to jeste Đurićev automobil, navodeći da ga je on “koristio provremeno“, jer su, kako je dodao, “njih dvojica sarađivali“.

Nekoliko novih advokata koji su postavljeni po službenoj dužnosti pripadnicima ove grupe, nakon što su optuženi otkazali punomoćja advokatima koje su sami angažovali, rekli su da nisu stigli da se upoznaju sa spisima predmeta zbog kratkog vremenskog roka, a imajući u vidu da je predmet obiman.

Neki od njih tražli su i da budu razrešeni, a da sud prihvati da se optuženima vrate stari branioci.

Branioce po službenoj dužnosti podržali su i advokati koji su od početka u postupku, između ostalih, Jugoslav Tintor i Miljana Perendija.

Optuženi D. M. se javio i rekao da ne želi da ga brani advokat koga je dobio po službenoj dužnosti, jer ga čak nije ni posetio u pritvoru, a ne zna ni kako se zove.

Sudija je odbila njihove zahteve, te je odvojila postupak u odnosu na S. S. i N. Đ.

Miljković tražio izuzeće tužilaca i sudije

Marko Miljković je pre toga tražio izuzeće postupajućeg tužioca Zoran Babića, jer je, kako tvrdi, prijatelj N. V. i N. M., te tvrdi da je Babić saslušao N. V. vezano za uništavanje telefona ubijenog Aleksandra Stankovića.

Tražio je i izuzeće glavnog javnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, jer mu, kako je rekao, nije odgovorio na pismo kojim mu je skrenuo pažnju na Babića.

On je tražio i izuzeće postupajuće sudije, jer su, kako je naveo, pogrešno upisana dva datuma vezana za sporazum i saslušanje okrivljenog-saradnika S. L.

Sudsko veće je odbacilo sve zahteve za izuzeće.

Svedok I. K., čije ispitivanje je bilo zakazano za danas, nije došao na suđenje, zbog iznenadne bolesti.

Na početku suđenja advokat Sanja Ćeriman je rekla da njena branjenica, jedina optužena žena u klanu S. S., nije danas prisutna jer ima operaciju zbog čega neće biti cele nedelje na suđenjima.

Takođe, branilac N. Đ. koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti nije došla, a sudu je dostavila medicinsku dokumentaciju, dok je na prethodnom ročištu tražila od suda da je razreši postupanja u ovom predmetu, što je sudija prihvatila.

(RTS)


Ostavite komentar