Naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje K. K. i članova porodica ubijenih u „Ribnikaru“

Dečak koji je počinio masovno ubistvo u „Ribnikaru“ biće veštačen na okolnost uračunljivosti u trenutku zločina.    

Nastavak suđenja je zbog obimnosti veštačenja zakazan za 24. oktobar.  

U sudnici su prethodno danas ispitani nekadašnji radnici te škole, psiholog Lidija Maksić, pedagog Jelena Vujičić i učiteljica dečaka Vesna Belavin.    

Pre iskaza svedoka, advokat Kecmanovića Marina Ivelja je obavestila sud da povlači svoj predlog da se Miljana Kecmanović sasluša u postupku, te je sudija stavila van snage rešenje o njenom saslušanju.    

Svi svedoci su ispričali da se maloletni K. K. nije razlikovao po ponašanju od ostalih učenika, a Maksićeva je navela da nikakve znake upozorenja nije videla dok ga je testirala za upis u školu.    

„Ništa neobično kod K. K“

Maksićeva je, odgovarajući na pitanja, navela da su izostanci K. K. bili pravdani uglavnom medicinskim opravdanjem privatne klinike. 

Vujičićeva je naglasila da ništa neobično nije primetila kod njega i da joj niko nije ukazao da ima neki problem sa njim, dok je na pitanje da li bi reagovala da je znala da ide u streljanu rekla da bi.    

Belavi koja je četiri godine bila učiteljica K. K, takođe, rekla je da je bio odličan đak, da su drugari voleli da ga slušaju dok im prepričava knjige, kao i da je znao da kaže „dobar dan“, „hvala“ i „izvini“. 

Navela je i da je bio naročito pedantan, ali da se nije razlikovao od druge dece, dok je pričajući o njegovim roditeljima rekla da nije imala utisak da su od njega mnogo očekivali, odnosno da su bili zahtevni.     

„Majka dečaka neće iznositi odbranu“

Tužbu je podnelo 27 članova porodice stradalih protiv dečaka, njegovih roditelja i škole u kojoj se masovno ubistvo desilo.

Branilac Kecmanovića je tokom drugog parničnog postupka, pošto ih sa ovim ima ukupno pet, rekla da majka dečaka neće iznositi odbranu u parničnim postupcima, te je neizvesno da li će danas prisustvovati suđenju.    

Osim parničnih postoji i krivičan postupak, koji je zatvoren za javnost, a u kojem su, saznajemo, i otac i majka negirali krivicu.      

Dečak K. K, koji u vreme izvršenja zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugare iz dva očeva pištolja.

Pištolje je uzeo 1. maja, a kobnog dana ih je stavio u ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

(RTS)