Na suđenju Hrkalovićevoj prikazana presuda za „ubistvo na šinama“

U sudnici je prikazana presuda u slučaju ubistva Vladimira Miloševića, poznatijem kao „ubistvo na šinama“, za koje su bili optuženi Veljka Belivuk, Marko Miljković i Mirko Kojić.

Njih trojica su pravosnažno oslobođeni za to krivično delo, dok se Hrkalovićeva u ovom slučaju tereti da je naredila optuženom Dejanu Milenkoviću, da se izveštaji o obradi Belivukovih telefona ne dostave odmah postupajućem tužiocu.

Branilac optužene Dijane Hrkalović, Vladimir Đukanović, rekao je da se iz obrazloženja presuda Višeg i Apelacionog suda vidi da ne postoji ništa što nije dostavljeno.

Mirko Kojić vodi se kao nestao, dok su okrivljeni-saradnici na suđenju Belivukovoj grupi ispričali da su Miloševića, kao i Kojića ubili Belivuk i Miljović.

Miloševića su, kako je ispričao okrivljeni-saradnik Nikola Spasojević koji je učestvovao u praćenju Miloševića, ubili Miljković, Belivuk i Kojić, koji je tokom suđenja bio u bekstvu.

S obzirom na to da su oni pravosnažno oslobođeni za to krivično delo njima više ne može da se sudi.

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić je na istom suđenju ispričao da su Kojića kasnije ubili takođe Miljković i Belivuk.

Sledeće suđenje 16. aprila

Sledeće suđenje je 16. aprila kada bi trebalo ponovo da bude pušten audio-snimak razgovora Dragoslava Miloradovića i Miše Ognjanovića, dobijen njihovim prisluškivanjem, a u kojem se pominje Hrkalovićeva.

Optužena Dijana Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković od početka suđenja negiraju izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalovićeva je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićeva se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora. Pored gore navedenog, Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe „Principi“, među kojima je sedam teških ubistava.

Hrkalovićeva se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

(RTS)


Ostavite komentar